Светосавска академија у Требињу

Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу
Светосавска академија у Требињу

Светосавске свечаности у Требињу почеле су свечаном академијом у позоришној сали Културног центра, у славу највећег српског светитеља и просветитеља, и уз богат културно-уметнички програм.

Заслужним просветним радницима додељене су светосавске награде, чиме је одата пажња и поштовање према онима који су свој радни век провели у образовању и на пут извели велики број суграђана.

Награде је уручио заменик градоначелника Мирко Ћурић и то – постхумно доктору техничких наука Јовану Дутини – супрузи Гордани, постхумно професору и директору Гимназије „Јован Дучић“ Миленку Милинићу – братићу Милану, професору и директору Центра средњих школа Ристу Шигуду, професору математике и физике у Средњој техничкој школи Милошу Kажовићу и наставнику солфеђа и клавира и директору Основне музичке школе Стојанки Гудељ.

Заменик градоначелника Мирко Ћурић је истакао да је Свети Сава заслужан за православље, које је кроз векове остало најсигурнија лука српског народа, трајно пробјежиште и инспирација како да сазревамо и растемо као народ и да достојни свог имена будемо међу другим народима. 

-Прошла је још једна година у којој сте, сједећи у клупама, отварали прозоре и врата нових спознаја и нових знања, али сте, надам се, у међувремену, и научили доста тога о себи и о свима онима који вас окружују и ваш живот чине непоновљивим, лијепим и драгоцјеним. Свети Сава нас је давно научио да је узалудно ширити крила, ако се не подигнемо у духу. Не можемо узлетјети и нигдје долетјети ако нам је душа празна, поготово не ако је испуњена тамом, дилемом или погрешним одговором. Свети Сава нас је научио, како да своје мисли окренемо Богу, а нашу душу испунимо милосрђем и љубављу. Само на изглед тај наук је једноставан, и не тражи велики напор. Тачно је, не тражи много зноја, али, ако се не усредсредимо у оно што је за наш дух и наш живот најбитније, изгубићемо вријеме и испасти из тока који је започео да гргољи и тече и прије Светога Саве, али ону праву хиландарску матицу, добио је тек, кад је отац наше писмености и наше књиге показао она древна слова, којим се, као бескрајним стубиштем, уздижемо и ка Оцу нашем небеском и ка вјечности, казао је Ћурић. 

Говорећи о великом јубилеју – осам векова од оснивања Епархије захумско-херцеговачке и приморске, Ћурић је нагласио да ће град Требиње дати пуну подршку његовом обележавању.  -Ове године навршава се осам вијекова постојања Захумско-херцеговачке и приморске епархије. Заједнички ћемо овај велики јубилеј обиљежити. Надам се да ћемо то учинити како доликује, достојанствено али и креативно, размишљајући о томе шта су нам та годишта и ти вијекови донијели и шта је оно чега се морамо држати као аманета. Оснивањем Захумско-херцеговачке епархије, учвршћено је православље на нашем подручју, и показаће се да је та чињеница била судбинска и за цијелу историју нашег народа западно од Дрине. Ојачавши темеље цркве Свети Сава је ојачао и снагу свог народа у својој дједовини. И у свих тих осам, поменутих, вијекова ништа се није промијенило. Православље је остало наша најсигурнија лука, наше трајно прибјежиште, али и трајна инспирација, како да сазријевамо и растемо као народ и како да, достојни свог имена, будемо међу другим народима. Данас нам је то посебно важно, јер смо и даље под једним духовним кровом, мада нас државне границе тјерају да поново постављамо питање свенационалног јединства и нашег заједничког интереса, у времену када је и државни суверенитет и народна самосвијест, постао упитан и у случају већих држава и бројнијих нација. Све су то тешки упитници, али Свети Сава нам је подарио одговоре који надилазе вријеме. Кроз духовне поуке и духовне текстове, писане његовом руком, просијани су одговори који су данас сваком схватљиви, ником нису далеко, нити су иком недокучиви. Наравно, ми знамо да ћемо најбоље одговорити на сваку силу и насиље, ако их прозремо, осмотримо и ако им се одупремо као хришћани. Дакле, никад не оштрицом сабље, никад не снагом зла, него оном светосавском љубављу према Богу и свакој његовој творевини. У тој љубави нема ни једног питања, али су ту зато сви одговори. Уз ону мисао, која, вјерујем, овдје ником није туђа, вама драги ученици, желим, још једном, успјешну школску годину, а свима вама, које је Свети Сава на свој Дан, под овим кровом сабрао, да, колико свако може и гдје год може, помогне школе и жар просвјете баци на свако мјесто, гдје се јави тама,  навео је Ћурић. 

Протојереј-ставрофор Никола Јанковић у пригодној беседи је истакао да за Светог Саву Црква постоји само ради једног циља – остварење трајног и неразоривог јединства, створене и нестворене природе, побједе васкрслог Господа Исуса Христа, али и свих нас у њему кроз коначан тријумф живота над смрћу. -Све је код њега било утемељено на апостолском-светоотачком предању, на живом литургијском Христу. Гледајући проблеме који угрожавају црквено јединство, видимо да је Савино тражење и добијање архиепископског достојанства за нашу Цркву било управо пут чувања јединства свете Цркве Христове, навео је Јанковић. Он је подсетио да су од првог хумског епископа жичке аутокефалне Архиепископије Илариона па до данашњег епископа Димитрија у овој епархији служила 72 епископа – од Стона и Јадрана, преко Мостара и Житомослића до Требиња и Тврдоша. -Од 1219. године, историја ове земље и њених људи је у знаку крста, страдања и васкрсења, навео је Јанковић, додајући да је, иако је Свети Сава живео у 12. вијеку, највише пострадао у 20. веку када су његову икону у школама замениле фотографије Јосипа Броза Тита.  Јанковић је рекао да је баш зато данас Свети Сава већи него икад пре – савременик и сапатник свих нараштаја, прешавши пут од врачарске ломаче до гасних комора, преко јама и стратишта до масовних гробница. -Свети Сава је нашем народу дао најпоузданију вредносну оријентацију – око Христове искупитељске Цркве, црквеног олтара, одакле исходи суштина светосавља и срж православне вјере. То даје хришћански карактер нашој историји, рекао је Јанковић.

У оквиру свечане академије приређен је богат културно-умјтнички програм.  Организатори Светосавске академије су град Требиње и Црквена општина Требиње. Светосавске свечаности биће настављене сутрадан ломљењем славског колача и пригодним културно-уметничким програмом требињске школе обележиће своју крсну славу, а домаћин овогодишње прославе Музичка школа Требиње. 

Извор: Епархија захумско-херцеговачка, Радио Требиње