Светосавска академија у Тузли

Владика зворничко-тузлански Г. Василије поручио је 7. фебруара 2009. године у Тузли да је светосавље пуноћа и смисао нашег живота. "Бити само Србин ништа не значи. Бити Србин светосавац, то је већ нешто друго. То је пуноћа и смисао нашега живота", рекао је Владика Василије на Светосавској академији, одржаној у тузланском Народном позоришту.

Владика је нагласио да је светосавље љубав, не само према Богу, већ и према ближњима, додавши да ближњи нису само из рода нашега, него сви људи на овој планети. "Зато треба свима прилазити са љубављу, јер сви људи, у себи имају лик Божији, и у различитостима иду ка једном циљу, а то је да стану пред Божије лице, и то је основни смисао нашег живота у овоземаљској пролазности", рекао је Владика Василије. Академик проф. др Драган Недељковић нагласио је да је Светосавље прогресивно, јер је Свети Сава успио да обједини народе и запада и истока у црквама које је подизао. "Свети Сава је у православљу успио да уједини све оно што се до тада говорило и мислило да се не може ујединити", рекао је Недељковић бесједећи "Слово о Светом Сави". На Светосавској академији наступио је Хор храма Светог Ђорђа из Бијељине, октет свештеника Епархије зворничко-тузланске, фолклорни ансамбл Српског просвјетног и културног друштва (СКПД) "Просвјета" из Брчко дистрикта, Пјевачко друштво "Изворник" из Зворника, док су ученици вјеронауке рецитовали пјесме о Светом Сави.

Светосавској академији присуствовали су представници римокатоличке цркве: гвардијан фрањевачког самостана светих апостола Петра и Павла у Тузли фра Здравко Анђић, директор гимназије у католичком школском центру свети Фрањо фра Мартин Антуновић, наставница вјеронауке у католичком школском центру свети Фрањо часна сестра Анита, као и Његова Екселенција генерални конзул Републике Хрватске у Тузли господин мр Јосип Јурас, министар правосуђа у Влади тузланског кантона госпођа Јасминка Мијатовић, министар туризма у Влади тузланског кантона господин Зоран Милић. Организатори академије су Српска православна црква из Тузле, тузланска СПКД "Просвјета", те Коло српских сестара "Косовка дјевојка" и Светосавска омладинска заједница из Тузле.

Извор: Епархија зворничко-тузланска