Светосавска академија у Убу

Светосавска академија у Убу
Светосавска академија у Убу
Светосавска академија у Убу
Светосавска академија у Убу

Академија у част Светом Сави, духовном оцу рода нашега, одржана је 26. јануара 2017. Лета Господњег у сали Музичке школе Петар Стојановић у Убу. Ово је пета по реду свечана Светосавска академија у години када убска музичка школа прославља јубилеј - 40 година од оснивања.

Накод одслуженог акатиста икони Пресвете Богородице Тројеручице, икони која је имала великог утицаја у животу Светог Саве, прешло се из убског храма Христа Спаситеља у музичку школу на Светосавску академију. У присуству архијерејског намесника тамнавског протојереја-ставрофора Митра Миловановића, директора музичке школе г. Владимира Ђенадера, свештенства, наставника, ученика, родитеља и гостију, на академији је беседио протојереј Душан Бабић. У препуној школској сали, прота Душан Бабић казивао је о величини имена Светога Саве и изнео низ занимљивих чињеница из житија Светог Саве и о Светом Сави, које нису општепознате, чиме је беседа поздрављена громким аплаузом.

Након светосавске беседе, наступили су професори и ученици музичке школе са богатим културно-уметничким програмом. У реализацији свечане Светосавске академије учествовали су Архијерејско намесништво тамнавско, Градска библиотека Божидар Кнежевић, Црвени крст, ШОМО Петар Стојановић и друге установе, организације и појединци из Уба. Академија има и хуманитарни карактер па ће сав прикупљен добровољни прилог бити уручен социјално најугроженијим породицама из Уба.

Извор: Епархија ваљевска