Светосавска беседа посвећена патријарху Павлу

Светосавска беседа посвећена патријарху Павлу
Светосавска беседа посвећена патријарху Павлу
Светосавска беседа посвећена патријарху Павлу
Светосавска беседа посвећена патријарху Павлу

Тропаром Светоме Сави, у извођењу појаца Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, под управом јерођакона Јеротеја, сабрата Светоархангелског манастира у Ковиљу, у понедељак, 26. јануара 2015. године, почела је свечаност у Матици српској, посвећена 100-годишњици од рођења Патријарха српског Павла.

У навечерје празника Савиндана, Светосавску беседу су казивали Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј и академик Владета Јеротић /аудио прилог Радија Беседа/. - Ми смо као генерација, као поколење, а и као народ, имали привилегију да живимо у историјској стварности у којој је живео и радио човек светачке снаге и енергије - патријарх Павле, рекао је у поздравном обраћању проф. др Драган Станић, председник Матице српске, истичући да је 44. поглавар Српске Православне Цркве био оличење Светосавске енергије, отелотворење те енергије.

Академик Јеротић је, у оквиру својих сећања, навео примере из живота и дела Патријарха Павла, још док је био Епископ рашко – призренски. Подсетио нас је на поучне речи које је Патријарх Павле често говорио, а које гласе: Будите мудри као змије, а безазлени као голубови.

Владика бачки г. Иринеј је истакао да је са тадашњим Епископом рашко-призренским Павлом (потоњим Патријархом српским) одређено време провео у Призрену, где га је Епископ Павле рукоположио за јерођакона, а потом и за јеромонаха.

Патријарх Павле је увек био знак препознавања хришћанских и јеванђелских вредности и мерила. Најважније је да тај човек никада није лагао ни Бога, ни себе, ни друге, него је био увек оно што јесте у себи, у души, нагласио је Архијереј.

Светосавској беседи у Матици српској присуствовали су Епископ сремски г. Василије, архимандрит Јован Радосављевић, градоначелник Новог Сада г. Милош Вучевић, и многобројни Новосађани, поштоваоци личности и дела Патријарха српског Павла.

Извор: Епархија бачка