Светосавска духовна академија у Врању

Светосавска духовна академија у Врању
Светосавска духовна академија у Врању
Светосавска духовна академија у Врању
Светосавска духовна академија у Врању

Светосавска недеља као духовна, културна и просветна манифестација ове године одржава се по 27. пут у Граду Врању. Са благословом Епископа врањских (епископа Саве у периоду од 1990. до 1992. године и епископа Пахомија у периоду од 1993. до 2017. године) и Општине - Града Врања, одржава се манифестација која је, у својим програмима, имала изузетне садржаје и госте. Светосавска недеља 2017. године имала је следеће садржаје:

  • Изложбу фотографија Православље је једна велика породица, аутора Драгана Тадића,
  • Позоришну представу „Чуда Светог Саве“, у извођењу глумаца врањског позоришта „Бора Станковић“,
  • Књижевно вече и промоција књиге „Књижевни портрет“, аутора Виде Огњеновић,
  • Књижевни сусрет дечијих писаца Бранка Стевановића и Дејана Алексића,
  • Уметничко вече „У славу предака“ Јелене и Иване Жигон, Бојана Пековић – гусле,
  • Представу „Путевима Светог Саве“ у извођењу малишана из вртића „Дечија радост“ из Врања,
  • Изложбу ликовних радова у част Светог Саве и квиз знања,
  • Промоцију дечијег листа ученика основних школа Срећни дани,

Као и сваке године, Светосавска недеља се заокружује Светосавском духовном академијом Православне епархије врањске, на којој је ове године беседио протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, а у културно-уметничком делу програма учествовали су дечији хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Врања под управом диригента госпође Александре Савић, хор Гимназије „Бора Станковић“ из Врања, под управом катихете Милоша Величковића и монахиње манастира Светог Прохора Пчињског и Светог Стефана у Горњем Жапском.

Свој допринос и на овогодишњој Светосавској академији дали су и проф. др Сунчица Денић Михаиловић, декан Педагошког факултета у Врању и члан Епархијског савета Епархије врањске, која дуги низ година уназад припрема програм Академије, као и протојереј Синиша Пиљановић и Марко и Ивана Гачић, ученици основне школе, који су говорили стихове о Светом Сави.

Духовној академији присуствовали су и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије са свештенством и монаштвом Епархије врањске, затим господин др Слободан Миленковић, Градоначелник Врања, пуковник Слободан Стопа, командант 4. бригаде КоВ, генерал Зоран Лубура, г. Дејан Тричковић, председник Скупштине Града Врања, као и многи други представници градске управе, чланови Одбора Светосавске недеље 2017., Полицијске управе Врање, као и многобројни просветни радници, директори Јавних предузећа и грађани Врања.

Извор: Епархија врањска