Светосавска недеља у Суботици

У организацији Српског културног центра „Свети Сава", у Задужбини Душана Радића у Суботици одржана је, деветнаеста по реду, Светосавска недеља. Академија је отворена појањем Светосавске химне у извођењу мешовитог хора ,,Свети Сава".

Свечаности су присуствовали суботички свештеници, градоначелник господин Саша Вучинић, потпредседник Скупштине општине господин Славко Параћ и многобројних Суботичани.

Пригодном беседом, преносећи присутнима поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, архијерејски намесник суботички, презвитер Миодраг Шипка, означио је почетак ове вишедневне духовно-културне манифестације.
На почетку Светосавске недеље, 21. јануара текуће године, уприличена је изложба икона Драгане Михајловић-Чанак.

Другога дана свечаности, на књижевној вечери са списатељицом Љиљаном Хабјановић-Ђуровић, представљен је њен најновији роман ,,Вода из камена".

У оквиру Светосавске недеље представљена је и монографија ,,Света гора оком и душом", аутора Горана Вукчевића. О књизи је говорио познати историчар уметности Павле Станојевић.

Брат и сестра, Небојша и Бојана Брдарић из Сомбора, представили су се суботичкој публици појањем традиционалне музике Балкана.

Благосиљањем славског колача и кољива које је принео овогодишњи кум др Јадран Тачић почела је академија посвећена блажене успомене Патријарху српском Павлу. Програм који је припремио и режирао Бошко Бошков извели су ученици веронауке суботичких основних и средњих школа. У музичком делу програма наступили су чланови мешовитог хора СКЦ ,,Свети Сава" под руководством професора Веселина Јевтића.

Светосавска недеља крунисана је Светосавским балом на којем је наступила солисткиња Слободанка Стојиљковић уз пратњу оркестар Радио-телевизије Србије. Приход са бала намењен је обнови храма Светог Вазнесења Господњег у Суботици.

Извор: Епархија бачка