Светосавска прослава у Војној гимназији

Светосавска прослава у Војној гимназији
Светосавска прослава у Војној гимназији
Светосавска прослава у Војној гимназији
Светосавска прослава у Војној гимназији

Школска слава је и ове године традиционално врло свечано прослављена у Војној гимназији. У присуству свих ђака, старешина, професора и других запослених, Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Атанасије, викар Патријарха српског, преломио је славски колач са замеником директора Војне гимназије потпуковником Драганом Јовановићем, кумовима славе професором српског језика и књижевности Обрадом Лажетићем и службеницом Весном Димић и матурантом Алексом Ивковићем из Смедеревске Паланке.

Владика је славски колач преломио и са директором Спортске гимназије, њиховим кумовима и матуранткињом Наталијом, који традиционално школску славу прослављају заједно са ученицима Војне гимназије.

На обреду је појала Српска војничка појачка група ''Четирдесет мученика севастијских'' која већ годину дана поје при храму светог архангела Гаврила, а у оквиру Војне гимназије као секција веронауке, појачана добровољцима из свих разреда. Свечаном славском чину присуствовао је г. Милета Радојевић, директор Канцеларије за сарадњу са традиционалним Црквама и верским заједницама, начелник Војне академије генерал-мајор др Младен Вуруна, представници Министарства одбране, Министарства просвете и општине Савски венац.

У храму светог архангела Гаврила, парохијском храму војних академаца и војних гимназијалаца, окупио се велики број питомаца и ђака, њихових старешина и професора, основаца, средњошколаца и верујућих, како би литургијски прославили духовног оца нашег рода, светог Саву. Литуригијом је чиноначалствовао Епископ хвостански Атанасије, саслуживали су свештеници из храма и ђакони. Чтеци су били основци и војни гимназијалци.

У својој беседи, владика Атанасије је пренео благослов и најлепше жеље Његове Светости Патријарха српског Иринеја и указао да и данас свети Сава сигурно походи школе да увиди у каквом су стању његова деца, ђаци и наставници - да ли су малодушни, да ли су охладнели - да их опомене и подржи да не напусте његов пут. Владика је истакао да је најзначајнији тренутак у животу светог Саве био када је одлучио да живот посвети Богу и своме роду. Свети Сава је својим начином живота тај тренутак продужио да траје вековима у сећању српског народа. - Памћење светог Саве и светосавског пута је најјаче оружје којим ћемо савладати све непријатеље. Таквим се оружјем наоружавајте, таквим се идејама руководите, и будите убеђени да ћете трајати! – рекао је владика Атанасије окупљеним младићима и девојкама.

Деца узраста од 3 до 12 година, чланови хора Гаврилчићи, који годинама постоји при овом храму, отпојали су уз помоћ свих присутних Химну светом Сави. Потом су извели рецитал у част светог Саве, за шта их је владика Атанасије наградио светосавским пакетићима.

Након Литургије, хор сачињен од 50 младића, питомаца Војне академије, ученика Војне гимназије са њиховим старешинама, певао је старе српске родољубиве песме, како то ови момци иначе чине сваке недеље након светог Литургије.

Свештеник Јован Бабић