Светосавске радости у Првој основној и Музичкој школи, Ваљево

Светосавске радости у Првој основној и Музичкој школи, Ваљево
Светосавске радости у Првој основној и Музичкој школи, Ваљево
Светосавске радости у Првој основној и Музичкој школи, Ваљево
Светосавске радости у Првој основној и Музичкој школи, Ваљево

У славу и част Светог Саве певало се и рецитовало у двема ваљевским школама које, поред заједничког дворишта, везује и традиција квалитетног образовања дуга скоро седам деценија - Првој основној школи и Музичкој школи Живорад Грбић.

Предвођен директорком Милевом Мојић и овогодишњим домаћицама славе, вероучитељицама Сандром Јовановић и Лијаном Крунић, колектив Прве школе са радошћу је дочекао бројне госте и пријатеље. Сабрање су химном Светом Сави отворили чланови школског хора са диригентом Дијаном Јеринић Милић, професором музичке културе. Одевени у костиме средњевековног племства, рецитатори су дочарали личности и дела светородних Немањића, од великог жупана Стефана Немање, преко славних ктитора Краља Драгутина и Милутина, до Светог Лазара и мученика косовских. Обред ломљења славског колача и освећења жита и вина обавио је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. Свечани славски ручак приређен је у трпезарији школе. Улогу домаћина славе за наредну годину преузеле су професорке Неда Живановић и Драгиња Ристић.

Од давнина је познато да је музика један од најлепших начина слављења Господа. Мноштво талентованих ученика Музичка школа Живорад Грбић изградила је у врсне уметнике, по којима се име града на обалама Колубаре чује и памти широм света. Заштитника просветарског еснафа, овај трудољубиви колектив годинама прославља, а нарочити печат светковини дају дивни гласови хора ученика, којим управља професор школе Милица Степановић Бабамилкић. Тако је било и Лета Господњег 2017.

Светосавском химном у свечаној сали школе отпочело је славље. Домаћице славе Јадранка Обрадовић и Тамара Милосављевић, са директорком Сузаном Радовановић Перић, пожелеле су добродошлицу гостима. Освећење жита и вина и резање славског колача служио је архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање свештеника Далибора Чкојића. Благословивши свечаре и госте, протонамесник Дарко Ђурђевић пожелео је да се у славу Христа Господа и Светог Саве сабирамо још много година. Колач за наредну годину преузела је професорка Весна Обрадовић. Коктел трпеза љубави приређена је у холу школе.

Извор: Епархија ваљевска