Светосавске свечаности у Епархији зворничко-тузланској

Тузла - Празник Светога Саве,архиепископа и просветитеља српског,свечано је прослављен у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли.Послије Свете Литургије и пригодне бесједе протојереја Милана Топића,преломљен је славски колач и освештано славско жито које је припремио кум данашњег славља Димитрије Лугоњић,ученик 8 разреда КШЦ '' Свети Фрањо'' у Тузли. Изабран је кум за следећу годину након чега су ученици вјеронауке рецитовали о Светом Сави. Свој дјеци подијељени су светосавски пакетићи.

Брчко - На дан Светога Саве, првог архиепископа и просветитеља српског, у Брчком су одржане свечаности у част овог светитеља. Централна академија је одржана у Дому културе уз ломљење славског колача и пригодним програмом у организацији Српске Православне Цркве и Српског културног и просвјетног друштва „ Просвјета" из Брчког. Колач је преломио протојереј-ставрофор Славко Максимовић и том приликом је честитао славу свим светосавцима. У вечерњим часовима у брчанском хотелу „ Јелена" организован је „Светосавски бал". Отворен је интонирањем светосавске химне у извођењу хора „ Просвјете" а настављен ломљењем славског колача, којим је обиљежена слава „Светосавске омладинске заједнице" у Брчком. Колач су преломили архијерејски намјесник брчански протојереј-ставрофор Славко Максимовић и потпредсједник СОЗ-а Мирко Ст. Трифковић. Присутнима су се обратили прото Славко Максимовић и Мирко Трифковић честитајући и захваљујући свима који живе по завјету Светог Саве и проносе светосавски дух на просторима Брчко Дистрикта, а и шире. Бал је настављен у свечарској атмосфери и дружењу уз плес и пригодну музику, како и доликује оваквом скупу.

Зворник - Светом Литургијом и ломљењем славског колача, у храму Рођења светог Јована у Зворнику, прослављен је Свети Сава. Протојереј Раде Тешић служио је у препуном храму Свету Литургију након које су наступили ученици гимназије и средње стручне школе "Петар Кочић" из Зворника, дјеца из забавишта " Наша радост" и чланови дјечијег црквеног хора који су појали и на Литургији. У великој сали Скупштине општине одржана централна свечаност „Светосавске недјеље - Светосавска академија". Испред Црквене општине присутне је поздравио архијерејски намјесник зворнички протојереј-ставрофор Видоје Лукић а испред Општине Зворник начелник Зоран Стевановић. Бесједу о Светом Сави говорио је академик Љубомир Зуковић. Програм су припремили ученици гимназије и средње стручне школе „Петар Кочић" из Зворника и чланови хора „Просвјета" из Зворника. У Основној школи „Свети Сава" у Зворнику одржана је Светосавска академија. Испред Општине Зворник присутне је поздравила савјетник начелника Душица Савић, испред Црквене општине протојереј Раде Тешић а испред Основне школе директор Милица Богићевић. Програм су припремили ученици ове Основне школе на челу са наставницима Војом Мартиновићем, Зораном Ковачевић и Мајом Стјепановић.

Добој - У цркви светих апостола Петра и Павла у Добоју служено је празнично бденије које су служили протојереји-ставрофори Стојан Јовановић и Радован Грујић и протонамјесник Вукан Субић. Преломљен је славски колач са члановима Светосавске омладинске заједнице а потом је, по 12. пут, одржан пригодан програм посвећен светом Сави у извођењу ученика средње Медицинске школе из Добоја. Старјешина храма протојереј-ставрофор Ратко Врачевић је свим учесницима уручио пригодне поклоне и у бесједи присутнима истакао значај личности Светога Саве као духовног и свеопштег просветитеља српског народа.

Извор: Епархија зворничко-тузланскa