Светосавски дани у Атини

Светосавски дани у Атини
Светосавски дани у Атини
Светосавски дани у Атини
Светосавски дани у Атини

Уз благослов Архиепископије атинске одржан је спомен на празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, у храму Светог Спиридона у центру Атине, док је увече у Амбасади Републике Србије приређена Светосавска академија.

Богослужење је протекло уз присуство новог амбасадора Србије г. Душана Спасојевића и особља Амбасаде. Уз предивно појање српских студената у Атини верни народ је у молитвеном расположењу приступио причешћу светим тајнама Христовим. После славског обреда којим је началствовао свештеник у Духовном центру храма Светог Спиридона верни народ се окупио на скромном послужењу.

Увече, на Светосавској приредби у Амбасади Србије окупио се велики број Срба иако је био радни дан. Након славског обреда пренети су молитвени поздрави Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, а затим је јереј Саша Станојевић одржао  Светосавску беседу. Потом се обратио и домаћин Светосавске приредбе амбасадор г.  Душан Спасојевић. Уследио је светосавски програм од стране деце из Допунске српске школе у Атини и грчких студената на катедри за балканологију Философског факултета у Атини. Братсво манастира Хиландара даровало је на благослов деци по иконицу Светог Саве и Симеона Мироточивог које је поделила учитељица Татјана Симотас. 

јеромонах Евсевије Меанџија