Светосавски концерт у Владичином Хану

Поводом обележавања празника Светог Саве, у Владичином Хану, 24. јануара 2009. године, одржан је традиционални концерт Културно уметничких друштава ''Бранислав Нушић'' из Владичиног Хана и ''Јане Сандански'' из Неготина на Вардару (Република Македонија).

Концерт је имао и добротворни карактер, јер је управа КУД-а ''Бранислав Нушић'' из Владичиног Хана одлучила да приход од продатих улазница са вечерашњег концерта буде прилог овог КУД-а за изградњу Храма Светог Кнеза Лазара и свих српских мученика и новомученика у Владичином Хану. Концерту је присуствовало више стотина грађана Владичиног Хана, а посебан гост био је Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије са свештенством из Врања и Владичиног Хана, коме је домаћин био председник општине Владичин Хан господин Ненад Митровић са сарадницима. Концерт је отпочео химном Светом Сави, коју су извели чланови КУД-а ''Бранислав Нушић'' из Владичиног Хана.

У врло пријатној атмосфери чланови КУД-а ''Бранислав Нушић'' из Владичиног Хана извели су неколико сплетова игара из Србије, завршивши свој програм играма из околине Владичиног Хана.

Гости из Македоније, чланови КУД-а ''Јане Сандански'', извели су више игара из Републике Македоније.

Посебну драж вечерашњем концерту дали су најмлађи чланови КУД-а Бранислав Нушић из Владичиног Хана, који су извели сплет игара из Србије.

На крају концерта, гости из Македоније поклонили су Епископу врањском Пахомију икону Светих Ћирила и Методија, а Епископ врањски им се захвалио пригодним речима, истакавши значај обележавања празника Светог Саве и његову улогу у обједињавању духовног простора свих православних народа на простору Балкана.

Сутрадан, 25. јануара 2009. године у поподневним часовима, Епископ врањски Пахомије, примио је чланове КУД-а ''Јане Сандански'' из Неготина на Вардару у просторијама Црквене општине Врање, захваливши им се на њиховом учешћу на концерту у Владичином Хану и поделивши им пригодне поклоне. Пре овог сусрета чланови КУД-а ''Јане Сандански'', посетили су Саборну цркву Свете Тројице у Врању, где су се упознали са њеним историјатом и значајем за духовни живот Врања и околине.

Извор: Епархија врањска