Светосавски пријем код Митрополита Николаја

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански господин Николај је у сриједу, 27. јануара, поводом прославе Светог Саве - првог архиепископа и просвјетитеља српског - уприличио традиционални Светосавски пријем у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву за представнике цркава и вјерских заједница, власти Републике Српске /РС/, БиХ и Федерације БиХ /ФБиХ/, дипломатског кора, међународне заједнице и јавног и културног живота.

Митрополит Николај је у пригодној бесједи истакао да је Свети Сава заједничка српска крсна слава, коју има само српски народ.

„Ми се трудимо да и на оваквим слављима налазимо духовно поимање живота. У овом времену неодољиве чежње за материјалним богаћењем оваква славља долазе као одмор душа код свих оних који се Јеванђељем приближавају Господу Христу. Ми смо народ у Европи који се кроз хиљаде година у свим сукобима и ратовима опредјељивао и изјашњавао за царство небеско, а не земаљско, а то и јесте срж Христовог Јеванђеља" - нагласио је владика Николај.

Високопреосвећени је изразио жаљење што се никако не враћа одузета имовина Српској православној цркви /СПЦ/.

„Сви очекујемо да се то што прије учини. Нико нас ништа не извјештава о том питању. Је ли међу државном пописана и црквена имовина која није мала. То нас забрињава, јер су наши стари вјерници своју имовину поклањали Цркви, да би их се сјећали у молитвама" - нагласио је митрополит Николај.

Владика Николај позвао је да се сви помолимо да новоизабрани патријарх СПЦ господин Иринеј буде достојан насљедник Светог Саве.

Извор: Митрополија даборбосанска