Светосавски пријем код митрополита Николаја

Светосавски пријем код митрополита Николаја
Светосавски пријем код митрополита Николаја
Светосавски пријем код митрополита Николаја
Светосавски пријем код митрополита Николаја

Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај је у недјељу увече, 27. јануара, поводом прославе Светог Саве уприличио традиционални Светосавски пријем у својој резиденцији у згради Митрополије дабробосанске у Сарајеву.

Званицама – представницима Цркава и вјерских заједница, власти Републике Српске, БиХ и Федерације БиХ, дипломатског кора, међународне заједнице и јавног и културног живота – у име митрополита Николаја - обратио се протојереј–ставрофор Ранко Билинац, који је рекао да, као што храмови, села и градови имају своје патроне и храмовне славе, тако и српска држава и српски народ имају свог заштитника у личности Светог Саве.

Он је истакао да је Свети Сава остао заштитник српског народа и у временима када је српска држава замрла.

„Он је та непресушна нада и узданица која одржава српски род у вјери отаца. Свети Сава, и поред мноих покушаја да се истисне из српског памћења, остао је света и свијетла личност нашег српског рода“ – нагласио је Билинац.

Говорећи о безумном чину спаљивања моштију Светог Саве на Врачару у Београду крајем 16. вијека који су починили Турци, Билинац је рекао да је из пламена те ломаче изникла нова снага српског народа.

„Светосавски миомирисни кад размилио се  Српством. То је крај али и почетак новог живота овог српског светитеља и просвјетитеља “, истакао је прота Билинац. 

Према његовим ријечима, химнографи упоређују Светог Саву са апостолом Павлом, са старозавјетним законодавцем Мојсијем и првосвештеником Ароном.

Извор: Митрополија дабробосанска