Светосавски сабор вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, данас је Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије, викар Патријархов, служио Свету Архијерејску Литургију у Саборној цркви са свештенством и ђаконима овог светог храма, на почетку Светосавског сабора вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке.

После Свете Литургије, вероучитељи и ђаци који похађају наставу из Православног катихизиса отишли су у свечану салу Патријаршијског двора, где је приређен културно-умeтнички програм у коме су учествовали српски песник Добрица Ерић, глумица Слобода Мићаловић-Ћетковић, а програм су посебно увеличали дечји хор Гаврилчићи из Храма Светог Гаврила у Београду и оркестар Музичке школе Коста Манојловић из Земуна.

За ову прилуку свечана сала двора била је испуњена дечјим радовима, који су поводом Светог Саве цртали и сликали полазници веронауке у Архиепискпооији београдско-карловачкој. У име Катихетског одбора Архиепископије окупљеним вероучитељима и ђацима се обратио, председник одбора Преосвећени Епископ хвостански Г. Атанасије, који је беседио, како и храму, тако и на сабору, и оба пута нагласио огроман значај верске наставе у савременом времену, а посебно улогу самих вероучитеља који треба увек да речју и делом сведоче реч Јеванђеља Христовог.

После духовне поуке, катихете и ђаци су заједно са Епископом и свештенством, погледали изложбу. Сви су једногласно потврдили да верска настава у Србији даје плодове и да су најбољи доказ за то ови дивни цртежи. Са друге стране, јака сарадња Катихетског одбора Архиепископије и самих вероучитеља и ђака се огледа у овим саборовањима који увек почињу Светом Литургијом а завршавају се духовним поукама. На тај начин се показује да је Српска Црква жив организам у коме стасавају нови нараштаји који ће својим деловањем касније унапредити српску државу, науку и културу.

Изложбу је поставио проф. Горан Јанићијевић са студентима Високе школе Српске Православне Цркве за уметности и консервацију. За ову прилику је штампан зидни календар за 2009. годину, који је украшен одабраним и награђеним радовим полазника верске наставе у Архиепископији. Награђеним ученицима је Владика Атанасије уручио поклон пакет Катихетског одбора Архиепископије.