Светосавско звонце се чуло и у Ваљеву

ЗвонцеПо благослову Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г. Милутина, редакција „Светосавског звонца" је у петак, 26. септембра 2008. године, боравила у Ваљеву. Овај часопис СПЦ за децу се представио полазницима веронауке у свечаној сали ваљевског Дома културе. Двочасовни колажни програм привукао је пажњу неколико стотина ваљевских малишана. Скупу је присуствовао и Преосвећени Владика Милутин, који је и благословио његов почетак. Програм је отворен наступом деце Установе за децу предшколског узраста „Милица Ножица" из Ваљева, која су одржала пригодан рецитал.

Будући да је видео презентација овога пута изостала, о часопису, његовој концепцији и уређивачкој политици, говорила је госпођа Радмила Мишев, главни и одговорни уредник „Светосавског звонца". Говорило се и о историјату овог православног часописа за децу. „То је једна радосна читанка са којом се ђаци друже, а посебно је важно то што се штампа са благословом Његове Светости Патријарха Павла, који својој духовној деци поручује да добро чине и добру се надају", истакла је госпођа Мишев.

ЗвонцеПосебну атракцију је представљала ревија ученичких униформи у последња два века у Србији. То је ауторска изложба Љиљане Станков, премијерно приказане на манифестацији „Ноћ музеја" у мају ове године. Моделе су носили ученици ОШ „Старина Новак" из Београда, који су својим глумачким талентом вешто дочарали прилике времена из којих носе моделе ђачких униформи.

У склопу презентације је изведена и позоришна представа за децу „Црква у дванаест слика", по сценарију Анастасије Илић а у режији ђакона Ненада Илића, аутора филмова о Светом Вл. Николају и Ави Јустину. Глумачку екипу у овој представи сачињавају ученици ОШ „Раде Драинац" из Борче, док музику изводи дечји хор „Растко" при храму Св. Саве.

Представници „Светосавског звонца" су, након завршеног програма, искористили прилику и за обилазак манастира Лелић и Ћелије, где су се поклонили моштима Св. Владике Николаја и Преп. Аве Јустина.

Иза организације овог дивног дечјег саборовања стоји Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске на челу са координатором о. Ненадом Марковићем. Истом приликом су до изражаја дошли и ваљевски вероучитељи, чији је труд на верском васпитању деце овога пута доказан на делу.

Александар Максимовић

Извор: Епархија ваљевска