Световасилијевски сабор у манастиру Острог

У манастиру Острог свечано је прослављен празник Светог Василија Острошког Чудотворца. Свету архијерејску литургију служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије уз саслужење Високопреосвећеног Архиепископа берлинског и германијског Руске Заграничне Цркве Г. Марка и Епископа диоклијског Острог Г. Јована, игумана манастира, и бројног свештенства.

«Свето је мјесто на коме стојимо и гора Господња на коју смо се попели», казао је Владика Амфилохије у архипастирској бесједи на Светој служби Божијој. «Биће нам на наше добро уколико, дошавши овдје, размислимо истински пред Богом и пред својом савјешћу, о дјелима својим, о свему ономе што смо учинили у току свога живота, ако срце своје очистимо покајањем пред ликом Живога Бога», рекао је он.

«Ако, Бога молећи и Светог Василија, очистимо срце своје покајањем, милошћу, добротом, љубављу, помирењем са браћом и ближњима својима, онда заиста наш долазак на ово свето мјесто биће Богом благословен. Бог ће онда и нама подарити оно што је Христос подарио ставши на равно мјесто када су се прије двије хиљаде година тискали око Њега сабрани из разних крајева Палестине, као што се ми тискамо овдје послије толико вјекова. А подарио им је исцјељење душе и тијела, здравље и спасење, очишћење од демонске силе и од сваког насртаја демонског на душу, срце, ум и живот човјеков», објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

«Нека би нам долазак на ово свето мјесто и стајање на њему, ово наше пењање на ову гору Господњу било на просветљење, на покајање, на очишћење руку и срца нашег да би се и нас Господ и сила Његова дотакли као што су се дотакли пророка Мојсија на гори Синајској, као што су се дотакли првих ученика Христових на гори Сионској, као што су се дотакли тројице ученика Христових на гори Таворској, као што су се сила и моћ Божја дотакле Светога оца нашег Василија», пожелио је Владика Амфилохије.

Десетине хиљада поклоника од синоћ су непрекидно пристизале у манастир на поклоњење Острошком Чудотворцу. Многи од њих су пјешице пристигли из разних крајева Црне Горе у Острошку Светињу, али и из Требиња и других мјеста Херцеговине. Група од 250 Подгоричана је кренула испред саборног храма Христовог Васкрсења и пјешке стигла у Острог.

Извор: Митрополија црногорско-приморска