Светска баштина Србије

Публикација "Светска баштина Србије" препоручила је Србију у свету као посебно атрактивно културно подручје, рекао министар Небојша Брадић. УНЕСКО препознао публикацију као аутетични допринос светској културној баштини.

Министар културе Небојша Брадић оценио је да је објављивањем публикације "Светска баштина Србије" држава Србија препоручена у свету као посебно атрактивно културно подручје.

У публикацији која ће у понедељак бити представљана јавности у Атријуму Народног музеја у Београду представљено је српко наслеђе које су стручњаци Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО) препознали као аутетични допринос светској културној баштини.

Акценат је стављан на средњевековно наслеђе Србије и то на манастире и краљевске маузолеје који припадају сфери византијског културног утицаја, са препознатљивим националним особеностима.

Министар Брадић је истакао да би ту публикацију требало у Србији користити, како бисмо "означили нови период систематичне бриге о споменицима културе".

Највећи истраживачки и конзерваторско-рестаураторски радови у наредном периоду ће бити извођени на најзначајнијим споменичким комплексима, посебно оним који су проглашени за светску културну баштину.

"Циљ је да се окончају радови како би се омогућило боље чување и презентација овог дела културног наслеђа", нагласио је министар.

Брадић је најавио да ће у 2010. бити настављена археолошка истраживања у Студеници, обнова мермерне пластике у Сопоћанима, рестаурација живописа у Богородичиној цркви у Пећкој патријаршији, као и изградња новог западног конака у Дечанима.

Биће настављена и реконструкција Источне капије у Гамзиграду, археолошка истраживања и обнова фортификације улазног дела манастира Манасије, радови на обнови фрушкогорских цркава и манастира Хиландар.

Министар културе је закључио да ће посебна пажња бити усмерена ка допуни документације о споменичким комплексима, публиковању досадашњих резултата истраживања и комплетирању досијеа за правну заштиту.

Извор: РТС