Светски хорски дан

Данас је Светски хорски дан и он се од 1990. године, обележава друге недеље у децембру. Милиони певача широм света учествују на концертима који се одвијају у концертним дворанама, школама, у оквиру фестивала, у духовним храмовима, хорским удружењима и свакако у породицама.

Светски хорски дан основан је пре 27 година у Хелсинкију на иницијативу Алберта Грауа, композитора, наставника и хорског диригента из Венецуеле.

Иницијатива заменика председника Међународне федерације за хорску музику, за обележавање Светског хорског дана, усвојена је на Генералној скупштини ове организације, у Хелсинкију у августу 1990. у оквиру Другог светског симпозијума о хорској музици када су постављени и главни циљеви Светског дана хорског певања:

"Свет у коме живимо је у озбиљној и континуираној кризи и не постоје разлози који могу оправдати поступке насиља и мржње. Већина људске расе жели да живи у миру достојанствено. Време је да се покаже моћ и снага којом наша хорска породица, путем музике доприноси да се разбију вештачке баријере које су производ политике, различите идеологије, религијске разлике и расна мржња, што све доприноси раздвајању народа. Морамо бити у могућности да покажемо да је музика, божанска уметност, много више од тренинга до формалног савршенства и интерпретативне лепоте. Та певана реч би требало да служи да се величају вредности солидарности, мира и разумевања. Не можемо радити изоловано, зато се окупљамо у хорове и улажемо све напоре да се наши гласови чују и учинимо да музика својом посебном комуникацијом оствари разумевање међу људима.

Сада, двадесет и седам година касније, Светски хорски дан је постао глобални феномен и помаже људима да се кроз музику сретну у миру и хармонији и да својим певаним порукама позову човечанство на мир, друштвену хармонију и јединство човечанства.

У Војводини се хорска песма негује вековима. Њеном развоју, једнако је био плодан и стваралачки и извођачки допринос.

Активности као и бројност хорских ансамбала је нагло опала почетком XXI века, али се чини да су аутохтони ансамбли успели да сачувају нашу традицију и великом упорношћу неколицине хоровођа, аматерски хорски ансамбли се поново окупљају и постижу значајне успехе на концертима И надпевавањима како у земљи тако и у иностранству.

Многонационална Војводина и у овом сегменту нуди право богатство јер, бројни хорски ансамбли поред значајних хорских извођења светске баштине, негују и национални репертоар, док су неки од хорова своје деловање везали искључиво за духовне храмове.

Значајно је и што је овог пролећа, у Сомбору, у ком је давне 1870. године основано Сомборско певачко друштво, ревитализован рад Српског хорског савеза, у чији се рад до сада укључило преко 150 хорова из Србије и дијаспоре. Наш Савез је након само шест месеци рада, постао и пуноправан члан Европске хорске асоцијације.

Ове године је и Министарство за културу Републике Србије, указало на потребу веће подршке раду аматерских друштава, што подразумева и квалитетније услове за рад хорских ансамбала, који су и најприсутнији, како на концертима и такмичењима у земљи, тако и у иностранству.

Како се у нашој земљи овај празник музике, још увек званично не обележава, предлажемо вам да окупите чланове своје породице и заједнички запевате. Пред нама су празници, па ето и повода да обновите неке веселе песмице и тако допринесете да наша планета завибрира добрим хармонијама.

Извор: РТВ