Светски савет цркава: Екумена мора подржати Цркве у кризним подручјима

Важан задатак екуменског покрета је да солидарношћу помогне Цркве у свакој невољи, изјавио је генерални секретар овог мређуцрквеног тела на отварању заседања Централног одбора, који је отопечо с радом 2. јуна 2014. До краја идуће недеље овде ће већати 150 делегата, чланова Централног одбора, највишег управног тела овог гремијума, који ради под темом „Праведност и мир на поклоничком путовању“.

 Према речима генералног секретара, екуменски покрет ће се залагати за праведност и мир нарочито у Демократској Републици Конго, Нигерији, Сирији, Израелу и Палестини. Савет Цркава ће у јавности бити „пророчки глас“, који ће све напоре на миру и праведности усмеравати у овом смеру.

На заседању ће се обрађивати првенствено питања јединства хришћана, очување човекове средине, права избеглица и протераних народа, обнова хришћанског мисионарског рада,  односи мушког и женског.

Екуменском покрету је неопходна пророчка динамика, нагласила је председавајућа Централним одбором Агнеза Абум у свом обраћању на отварању. Нарочито млади нараштај мора бити активан како би „екуменски покрет учинио својим и имао јасну представу о њему“.  Ова госпођа, иначе англиканка педагошки стручњак, заложила се за „екуменску духовност“, која мора почивати на „праведности, миротворству и дјаконијском старању за сва жива бића“.

Извор: Катпрес (с немачког Радомир Ракић)