Светски савет цркава: Нови директор Комисије за веру и црквено устројство

Бразилски калвинистички теолог Педросо Матеус долази на место англиканца Џона Џибоа

Женева, 15.6.2015. – Комисија Светског савета цркава за веру и црквено устројство („Faith and Order“) изабрала је новог директора; то је проф. Одаир Педросо Матеус, који је члан Независне презвитеријанске Цркве Бразила. Изабран је на заседању Извршног одбора овог међуцрквеног тела у Јерменији. Комисија за веру и црквено устројство је најважнији форум за екуменски дијалог и богословска питања која се тичу хришћанског јединства. Иначе, управо ова Комисија је једино тело ове екуменске организације са седиштем у Женеви у којој су пуноправни чланови и римокатолички теолози.

Педросо Матеус је до сада радио у Реформатском светском савезу (данас: Светска заједница реформираних Цркава), где је имао ресор за билатералне екуменске односе и уређивао један часопис. Од 2017. г. радио је и за Секретаријат Комисије за веру и устројство, као и за Екуменски институт у Босеу као предавач екуменског богословља.

Генерални секретар ССЦ  Олег Твеиг је поводом овог избора изјавио да Бразилац није само добар теолог, него је и креативни мислилац и солидан комуникатор и наставник. И председавајућа овом Комисијом, британски теолог Сузана Дурбер пуна је похвала за новог директора: он не само што изванредно познаје рад Комисије, него има и визионарске идеје за њен даљи развој. Педросо Матеус ће као представник „глобалног југа“ унети нови дух и нови стил  у рад Комисије, сматра она.

Прво заседање Комисије за веру и устројство под новим директором одржаће се од 17. до 24. јуна 2015. у новоподигнутом румунском манастиру Караиман јужно од Брашова.

Извор: Катпрес (с немачког Р. Ракић)