Светски савет Цркава одржаће Скупштину 2021. године у Карлсруеу

После Скупштине одржане 1968. године у Европи, поново се Скупштина одржава на овом континенту, у Немачкој.

Следећа Скупштина Светског савета Цркава (ССЦ) биће одржана у немачком граду Карлсруе 2021. године. То је одлучио Централни одбор непосредно пре посете папе Фрање  Екуменском центру данас  21. јуна 2018. На седници у среду 20. јуна 2018. одлучено је да први пут у историји 70 година постојања Скупштина ССЦ буде одржана у Немачкој. У обзир је долазио и јужноафрички град Кејп Таун. Скуп ће се одвијати  у Карлсруеу и Стразбуру у Елзасу. То је тако прва Скупштина која се одржава прекогранично у двема државама.

Председавајући Савета Евангеличке Цркве у Немачкој (ЕКД) бискуп Хајнрих Бедфорд-Штрохм, поздравио је одлуку: „Веома сам срећан што можемо бити домаћини као Немци." "То ће бити први пут за последњих 50 година да се овакво сабрање Светског савета цркава одржавау Европи," казао је он.

Генерална Скупштина као највиши орган одлучивања Светског савета Цркава представља више од 500 милиона хришћана широм света из 350 различитих протестантантских црквених заједница, Англиканске, Старокатоличке и Православне Цркве. Католичка црква није чланица ССЦ,  али сарађује с неким важним комисијама Светског савета цркава, као што су Вера и црквено уређење и Светско мисионарство и евангелизација, где су католички теолози заступљени у пуном својству.

У Упсали у Шведској одржана је Скупштина 1968.  године.  Иначе, Савет је основан 1948. године у Амстердаму; последња Скупштина је држана 2013. у Бусану, у Јужној Кореји, а претпоследња 2006. године у Порто Алегру у Бразилу. Предстојећа Скупштина је 11. по реду.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)