Тајланд: мисионарска активност без прекида упркос пандемији

На Тајланду, азијској земљи која се граничи са Мијанмаром, деловање Цркве у проповедању Јеванђеље и сузбијању сиромаштва поднело је тешке ударце, али није се прекинуло. Отац Алесио Крипа, мисионар ксаверијанац, истакао је хитно потребну интервенцију у избегличким камповима, затворенима због пандемије вируса короне.

У округу Умфанг тајландске покрајине Так, на граници с Мијанмаром, живи можда најмања католичка заједница тог подручја; има, наиме, само четири породице. Духовно и пастирско старање поверено је мисионару Побожнога друштва светога Фрање Ксаверскога за спољне мисије (ксаверијанци), оцу Алесију Крипи, који је изразио радост због поновнога отварања цркава после изолације.

Стање се полако враћа у нормалу; верници сада могу заједно прослављати евхаристију, поновно се могу осетити живом заједницом – казао је мисионар и истакао да је, међутим, за споменуте четири породице из његова подручја било другачије. Мисе обично служимо у њихову дому, па смо се и за време карантена ми, мисионари, селили из стана у стан избегавајући заједничло окупљање. Нисмо никада престали са службама – напоменуо је отац Алесио.

У округу Умфанг већ се три године остварују пројекти мисионарā ксаверијанаца на подручју образовања и културе, који обухватају разне етничке скупине и религије, а укључују и села у Мијанмару. Ту наилазимо на највише сиромаштва. Некада није било границе између тиг двеју земаља, а сада има много људи који су раздвојени, а припадају истој породици – објаснио је мисионар. На том је подручју врло тешко обављати тако капиларни апостолат, јер је за одлазак у само једно село потребно три и по сата вожње аутомобилом. Упркос томе, отац Алесио не познаје реч обесхрабрење. Следећег месеца – напоменуо је – покрећемо пројект који се односи на отварање куће за прихват младих и њихово образовање.

Пандемија је задала тежак ударац свим активностима оца Алесија и његове сабраће, али их није зауставила упркос тешком приступу насељима, тешкоћама за сусретање и разговор с породицама, те готово немогућој сарадњи са избегличким кампом у којему се налази више хиљада људи, а у којем је – како је истакао мисионар – велики проблем простор. Људи су нагомилани у колибама; многи настоје да раде изван те структуре, у илегали која се толерише, али због вируса ни то није могуће. Уз све то, помоћ намењена том кампу све је мања; стога је стопа сиромаштва у наглом порасту – упозорио је отац Алесио Крипа.

Извор: Vaticannews.va (са енглеског Информативна служба СПЦ)