Тајне Исусове молитве

Савременом свету непозната древна хришћанска молитва, која се користи још од апостолског доба и која је код православних хришћана и данас у употреби, тема је новог филма и књиге који ће се у јавности појавити почетком 2011. године. Др Џон Антони Макгакин, професор раноцрквене историје и византијских студија на Универзитету Колумбија (Њујорк), православни свештеник који служи у капели Св. Григорија Богослова на Менхетну, и др Норис Чамлеј, писац и медијски продуцент, прате трагове Исусове молитве и по први пут на филму представљају скривене отшелнике, монахе и монахиње који нам откривају ову једноставну молитву.

Филм о Исусовој молитви је сниман у древним пустињачким насеобинама расутим широм православног света. Путовање започиње у древном манастиру Св. Антонија у горњем Египту, наставља се у манастиру Св. Катарине на Синају, одакле нас преко Свете Горе аутори воде у Трансилванију, а затим у Кијево-Печерску Лавру и Сергијев Посад.

Аутори овим филмом поручују да, будући да се већина људи данас не може повући у пећину или манастир где би могли да се предају созерцању и непрекидној молитви, решење могу пронаћи у интегрисању молитве и созерцања у свакодневнем активностима: као што је апостол Павле предложио, молимо се непрестано.

Предговор за књигу Тајне Исусове молитве: искуство Божјег присуства и ходочашће у срце древне духовности, која ће пратити филм и која ће појавити почетком фебруара 2011, написао је Патријарх васељенски Вартоломеј.

Филм је од 15. децембра доступан у САД преко IPTV, „видео на захтев" сервиса. Биоскопска премијера почиње ускоро, док се у априлу 2011. очекује ДВД издање. 

Веб сајт пројекта: http://www.mysteriesofthejesusprayer.com/home.php

Facebook: http://www.facebook.com/pages/Mysteries-of-the-Jesus-Prayer/117174088294198

Извор: Митрополија црногорско-приморска