Култура

Светлост вечности у 21. веку

Светлост вечности у 21. веку
Светлост вечности у 21. веку
Светлост вечности у 21. веку
Светлост вечности у 21. веку

Изложба икона студената Академије Српске Православне Цркве за уметности и консервацију отворена je 19. септембра 2019. године у Галерији Центра за културу Раковица. Изложбом Светлост вечности у 21. веку представљена је група уметника млађе генерације који за основу својих ликовних истраживања користе богато наслеђе православља кроз примену различитих сликарских техника попут мозаика, фреске, јајчане темпере, акрила, енкаустике, гваша и акварела.

Деценија од упокојења патријарха Павла

Вече патријарха Павла, поводом 10-годишњице упокојења, одржано је 18. септембра 2019. године у Центру за културу Раковица. О животу и раду "свеца који хода" говорили су протођакон Љубомир Ранковић, Слободан Радуловић - аутор књиге Вујански крст патријарха Павла и академик Славко Каравидић, рецензент. Водитељ трибине био је ђакон Александар Аздејковић.

Десети Словенски форум ликовних уметности „Златни витез“

Десети Словенски форум ликовних уметности Златни витез почео је 14. септембра 2019. године и трајаће до 31. октобра. Форум се одржава у Севастопољу, Суздаљу и Москви. У оквиру Форума, своје најбоље уметничке радове представиће сликари и вајари, као и други истакнути делатници из сфере декоративног и примењеног уметничког стваралаштва, који долазе из различитих крајева Русије, као и из других словенских земаља.

,,Поезија Бранка Ћопића” у Бечу

У четвртак 12. септембра 2019. године, у име Епископа аустријско-швајцарског г. Андреј, јереј Филип Милуновић, старешина Саборног храма у Бечу, примио је у новоуређеном простору Владичанског двора у Бечу учеснике деветог симпосиона Поезија Бранка Ћопића на челу са проф. др Бранком Тошовићем.

Црвени макови за кнегињу

Монографија „Црвени макови за кнегињу“ (материјали за биографију кнегиње Јелене Петровне) биће представљена 8. октобра у Руском дому (ул. Краљице Наталије 33) у Београду. Ова монографија представља плод дугогодишњих историјских истраживања магистра историјских наука Галине Игоревне Шевцове. Рад је у извесној мери јединствен јер у руској у српској историгорафији представља први покушај биографског истраживања посвећен „руском периоду“ кнегиње Јелене Петровне, српске принцезе из лозе Карађорђевића. Кнегиња је допутовала у Русију 1911. године као вереница једног од представника Дома Романова, а у децембру 1918. године је била принуђена да је напусти под притиском совјетске власти.

Ликовно саборовање у Вагану

Ликовно саборовање у Вагану
Ликовно саборовање у Вагану
Ликовно саборовање у Вагану
Ликовно саборовање у Вагану

Mонаштво манастира Светог Николaja у Добрунској Ријеци организовало је 14. и 15. септембра 2019. године ликовну колонију у селу Вагану. На првом ликовном саборовању у порти старе цркве брвнаре посвећене Благовестима учествовали су сликари разних профила.

Помозимо Бахамима

Српска црква Светог Симеона у Епархији источноамеричкој укључила се у акцију прикупљања помоћи угроженом народу на Бахамима: -Драги парохијани, као што знате народ са Бахамских острва је страшно пострадао од урагана који смо, хвала Богу, за мало и сами избегли. Наше молитве су са њима. Наша црква Светог Симеона се укључила у акцију прикупљања помоћи угроженом народу. Позивамо вас да донесете ствари са листе и укључите се у акцију, каже се у апелу свештеника Милана.