Култура

Владика Јован посетио Народни музеј

Како је на интернет страници Народног музеја објављено својом посетом Народном музеју у Београду 1. септембра 2020. године Преосвећени Владика пакрачко-славонски г. Јован је учинио велику част, док су на обострано задовољство успостављени добри односи за будућу сарадњу на очувању и представљању српског духовног и уметничког наслеђа на просторима Епархије славонске.

Црква Светог Димитрија поново плени Гардошем

Земунско гробље је споменик културе и почивалиште на коме су свој мир нашли припадници више конфесија. На православном делу гробља изгледом доминира и плени јединствен храм. Посвећен је Светом великомученику Димитрију, али многи га знају под именом Харишева капела. Изградио ју је богати трговац Григорије Хариш по завештању супруге Марије, а смештена је у срцу храма. Годинама је црква била препуштена зубу времена – пропао јој је кров, ољуштила се фасада, зидови у унутрашњости поцрнели од дима свећа…

Пљевља: Дан српског јединства, слободе и националне заставе

У организацији Српског националног савета Црне Горе, Српског културно-информативног центра Свети Сава и Српског културног центра Патријарх Варнава на летњој позорници Патријарх Варнава у Српском културном центру Свети Сава у Пљевљима свечано је обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Светосавски душепој

Светосавски душепој
Светосавски душепој
Светосавски душепој
Светосавски душепој

У суботу, 12. септембра 2020. године, Удружење писаца Крагујевца и братство храма Светог Саве организовали су духовно-поетско вече Светосавски душепој, вече посвећено јубилеју 30 година од почетка градње храма Светог Саве, као и 10 година од освећења храма. 

Мики Рурк о учешћу у филму о Светом Нектарију: Верујем само у чуда која Бог твори, а не у срећу, новац или моћ

Photo: ScreenshotХоливудска легенда Мики Рурк недавно је дао интервју за новинску агенцију Orthodoxia  којом приликом је говорио о својој улози у филму „Човек Божји“ о животу великог чудотворца 20. века Светог Нектарија Егинског, који се снима, затим о Грчкој и о чудима која је доживео у свом животу. Рурк глуми парализованог човека којег је свети Нектарије исцелио у болници.