Наука

Презвитер Александар Стаменковић: Душа после смрти

Светосавски дом Саборне цркве са благословом Његовог Преосвештенства Епископа г. г. Теодосија наставља недељни културни програм. Сваког уторка у редовним приликама, у продужетку акатиста од 17 часова, предвиђено је организовање предавања, промоција и трибина. Четрнаесто по реду предавање 21. фебруара 2017. године приређено је поводом Задушница. На тему Душа после смрти говорио је презвитер Александар Стаменковић, магистар богословских наука.

Основан Центaр за руске студије ФПН

Центaр за руске студије званично је конституисан на Факултету политичких наука Универзитета у Београду. Центар треба да представља простор за упознавање са Русијом, да садржи информативни и научноистраживачки центар, електронску и класичну библиотеку. Декан ФПН-а проф. др Симић изјавио је тим поводом: -Нисмо се озбиљније бавили Руском Федерацијом на Факултету и ту празнину ћемо сада испунити. Важно је научноистраживачки приступити политичким структурама које утичу на свет у коме живимо.

Упокојила се ћерка Димитрија Станилоја

Лидија Станилоје, ћерка светски познатог румунског православног теолога Димитрија Станилоја, упокојиla се у Господу 17. фебруара 2017. године у 83. години живота, а сахрањена је у манастиру Черница, недалеко од Букурешта. Лидија Јонеску Станилоје рођена је 8. октобра 1933. године у Сибиу (Сибин) од оца протојереја др Думитрија и мајке Марије Преотеаса. Студирала је атомску физику на Универзитету у Букурешту од 1951. до 1955. године; њена теза је било прво дело у Румунији из теорије нуклеарне физике. Радила је у одељењу за физику, па је избачена с посла када је њен отац ухапшен 1958. године. Од 1961. године радила је као професор технологије.

Парадокси емпатије

Предавање бившег примаса Англиканске цркве – Архиепископа Кентерберијског
др Рована Дагласа Вилијамса у Минхену
”О саосећању као моралном и философском проблему”

У Минхену постоји фондација која се зове Carl Friedrich von Siemens Stiftung, нека врста минхенског ”Оксбриџа” (Оксфорда и Кембриџа), која у оквиру циклуса предавања из различитих научних дисциплина позива најпроминентније предаваче са свих страна света. Извесан елитистички spleen даје печат овој институцији, јер се позиви публици на таква предавања уручују ексклузивно и лично у виду писаних позивница, коју директор ове фондације проф. др Хајнрих Мајер лично адресира.

Теологија у јавној сфери – Требиње, 9-12. фебруар 2017.

 У Требињу ће се од 9. до 12. фебруара 2017. године одржати сусрет и разговор теолога и других интелектуалаца на више актуелних тема из живота Цркве и савременог света.

Култура у светлости иконе Светога Саве

У амбијенту јудеохришћанске културе и Кириловско-методијевске традиције формира се икона св. Саве. Она је сведочанство његове духовне борбе у којој је, пре свега, превазишао све расцепе између сакралног и профаног, и сва распадања и осредњости културе. Она је израз Вере као Предања, култа као благодарствене свете Службе. Кроз њу видимо стваралачку синтезу Вере и културе једнога народа. Празнична икона нас обавезује да пригодно слово упутимо онима који изражавају љубав кроз пажњу, слушање и памћење. А то сте ви даме и господо, који сте носиоци племенитости, господства и културе Немањића, која је уткана у ову престоницу Европске културе. Нека би и ово слово било допринос идења у сусрет прославе која је почела вечерашњом службом у Цркви и овом свечаном Академијом. Јер, све што се догодило у мистичној матици небоземног живота, а то је Црква, дело је св. Саве који је нас Дрветом живота увeo у Царство Небеско.