Наука

Признање Призренској богословији у Нишу

Признање Призренској богословији у Нишу
Признање Призренској богословији у Нишу
Признање Призренској богословији у Нишу
Признање Призренској богословији у Нишу

Скупштина Града Ниша и ове године, на Дан ослобођења Ниша од Турака, доделила је своје највеће признање - градску награду Једанаести јануар неколицини институција и заслужних појединаца. Једна од овогодишњих добитница је и Призренска богословија Светог Кирила и Методија (привремено) у Нишу.

Епископ захумско-херцеговачки Григорије: Ко је био Исус?

Ко је био Исус? Ово питање постављамо једни другима већ више од 20 векова. Као и увек, тумачења и закључци су различити. Користећи ову прилику, покушаћу да дам своје одговоре на ово наизглед једноставно питање.

Исус је, на први поглед, био сасвим и у свему обичан, једноставан, али надасве смирен. Најупечатљивији примери његове смирености су они када он људима који га називају добрим и благим говори „што ме зовеш благим, нико није благ осим једнога Бога“ (Мт 19, 17). Кроз читав Нови завет Исус Христос све оне који му се обраћају непрестано упућује на Оца. И тако све до последњих тренутака на крсту. Њега у свету којим је окружен зову сином дрводеље и он на то никад не даје никакву примедбу. Када га апостол Петар назива Сином Божијим, он одговара да Петру то нису открили крв и месо него Отац његов који је на небесима. Зато би најсажетији одговор на питање ко је Исус гласио: он је Син Божији и Син Човечији.

Смена година у традицији Запада

Прослављате ли крај године 31.12? Рачунање краја године још од антике било je разнородно. Поглед у историју овог хаоса открива његову позадину и узроке. Од давнина су последњи дани у години, као и први у новонасталој, били повод претераном јелу и пићу. О томе извештава Цицерон у својој епистули Атикусу (44. пре Христа), да су обојица конзула на први дан нове године најпре морали да се истрезне и дођу к себи од оргијања које је било још под јаким утицајем непосредно окончаних дивљих сатурналија.

Пронађени нови свици с Мртвог мора

Нови свици су пронађени на терену Пећине лобања у брдовитом крају недалеко од Мртвог мора. Археолози су пронашли фрагменте свитака, мада је језик на којима су свици исписани лангвистима непознат, јавља TsarGrad. До овог тренутка је установљено да нису исписани на језику арамејске језичке породице, у коју спада и јеврејски, на којима су исписани други кумрански рукописи. „Настојимо да упоредимо фрагменте с другим познатим текстовима пронађеним у Јудејској пустињи“, изјавио је један од истраживача. „До сада  је једино јасно да смо пронашли рукописе непознатог порекла.“

Архимандрит Иларион: О младости

Архимандрит Иларион: О младости
Архимандрит Иларион: О младости
Архимандрит Иларион: О младости
Архимандрит Иларион: О младости

У сриједу, 28. децембра 2016. године, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржано је још једно предавање у циклусу предавања која се одржавају током Васкршњег поста, а која су организована од стране братства Саборног храма у Подгорици. Овога пута предавач је био игуман манастира Драганац на Косову, архимандрит Иларион (Лупуловић). Он је одржао предавање на тему „О младости“.

Поводом 107-годишњице доношења Закона о уређењу свештеничког стања у Црној Гори

На сједници црногорске Народне скупштине, 5. јануара 1909. године, министар просвјете и црквених послова Јован Пламенац, по указу књаза Николе, подноси Скупштини на рјешавање приједлог Закона о уређењу свештеничког стања. Приједлог закона прво је прегледао Државни савјет 21. XII 1908. и усвојио га скоро у цјелини, изузев неких одредби из члана 9 које, по његовој оцјени, „смјерају“ на одузимање црногорским грађанима свештеног чина које им гарантује земаљски Устав. Савјет је предложио Народној скупштини да те одредбе изостану. Он је дао и примједбу да се убудуће за судије духовних судова „законом одреде више квалификација“. Скупштински одбор предложени закон као и примједбе Државног савјета разматрао је на више сједница. У извјештају Народној скупштини одбор је констатовао да предложени закон има доста недостатака али, с обзиром на прилике и могућности, оставља да се временом закон допуни и поправи. Исто тако, одбор је предложио доста измјена, нарочито у појединостима.