Саопштења

Заседао Управни одбор Фондације "Патријарх Павле"

У Патријаршијском двору у Београду, дана 30. септембра 2015. године, одржана је седница Управног одбора Фондације „Патријарх Павле“, којом је председавао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у својству председника.

Седници су присуствовали и остали чланови: Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, протојереј-ставрофор Трајан Којић, г. Градимир Станић и г. Милан Андрић, који уједно обавља дужност секретара овог Одбора. На седници је разматран извештај о финансијском пословању Фондације у протеклом периоду, као и о оствареним средствима у складу са Статутом Фондације и Правилником о додели помоћи.

Поводом исламског празника Курбан-Бајрама

Честитка муслиманским верницима поводом Курбан-Бајрама

Свим верницима исламске вероисповести упућујемо срдачне честитке поводом почетка прославе Курбан-Бајрама. Нашим комишијама и суграђанима, а нарочито онима који су ратом протерани са својих огњишта и силом прилика привремено бораве у Србији, изражавамо искрене жеље да у данима када се на молитвени начин приближавају Свевишњем пронађу мир и разумевање, љубав и радост, као и напредак у сваком добром делу.

Информативна служба Српске Православне Цркве

Да ли парада истополно опредељених заиста има смисла?

Ове године је притисак у медијима да се одржи парада истополно опредељених у Београду нешто мање осетан, али је то зацело последица све већег ангажовања око праћења колонâ ратних избеглица који се крећу кроз Србију.

Међутим, притисак да се остваре права истополно опредељених људи парадирањем у центру Београда, ипак указује на то да се поједина људска права фаворизују у односу на друга, можда и основнија људска права, као нпр. права бројног становништва Србије који животаре на ивици егзистенције, или пак стотина хиљада избеглица које Србија свесрдно прихвати, а на граници са Унијом наилазе ни мање ни више на бодљикаву жицу. Ипак, оно што посебно забрињава, јесте наметање два недобронамерна стереотипа: 1) да је Црква основна „кочница“ за остваривање људских права истополно опредељених људи, 2) а држава немоћна да нешто више учини по том питању.

Епископ Јоаникије: О Нацрту и јавним расправама

Јавности понуђени Нацрт закона о слободи вјероисповијести* угрожава уставно начело о одвојености цркве и државе, обезбјеђује позицију држави, која је уставом дефинисана као грађанска, да се мијеша у унутрашње послове и организацију Цркве, што карактерише поједине монархије и државне цркве, а не грађанске државе и цркве које су одвојене од државе.

Очигледна је намјера законописца да Цркву потчини држави, да на такав начин строго ограничи вјерске слободе уз могућност разних злоупотреба све до укидања вјерских слобода уколико то буде интерес власти.

Изјава Епископа бачког Иринеја за агенцију Спутник

На молбу новинарке агенције Спутник Валентине Булатовић, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј дао је изјаву у вези са предлогом за посредовање између Руске Православне Цркве и Ватикана, као и у вези са предлогом да Папа посети Србију

Посета папе Србији се не поставља пред Српску Православну Цркву као тема за разматрање нити је ико до сада, са било које стране, показао такву иницијативу. Ако и када се таква иницијатива покаже, о њој ће се разговарати искључиво на заседању Светог Архијерејског Сабора, највишег тела Српске Православне Цркве.

Епископ бачки Иринеј: Саопштење за јавност

У вези са непотписаним саопштењем Мешихата Исламске заједнице у Србији, који је истога дана, 9. септембра, у Новом Пазару „знао” шта се разговара и одлучује на седници Комисије за верску наставу Владе Србије у Београду, част ми је и дужност да јавност обавестим да је посреди ноторна неистина и најгрубља могућа дезинформација.

Ни Министарство просвете, ни Управа за вере при Министарству правде, ни потписник ових редака немају никаквог удела у кадровској политици и кадровским решењима унутар једне или друге Исламске заједнице, а још мање у њиховим интерним сукобима и разрачунавањима. Истина је ту само једна: списак кандидатâ за наставнике исламске верске наставе у јавним школама Србије Комисији којој имам част да председавам може поднети и подноси само њен члан, г. Адем Зилкић, а не незвани или самопозвани „падобранци” који покушавају да Комисији наметну своје кандидате, заобилазећи г. Зилкића, па чак и фалсификујући његов потпис. Тек уз потпис г. Зилкића Комисија доставља јединствену листу предложених вероучитеља господину министру просвете на даљу и коначну надлежност. Комисија поступа искључиво по закону, а никад и нипошто „по бабу” или „по стричевима”.