Саопштења

Извештај са конференције за медије Епископа бачког Иринеја, портпарола Светог Архијерејског Сабора

На данашњој конференцији за медије, одржној у Патријаршији српској у Београду, Његово Преосвештенство Епископ бачки г. Иринеј, портпарол Светог Архијерејског Сабора, изјавио је да је Свети Архијерејски Сабор највећу пажњу посветио несрећи која је задесила наш народ у земљи и региону.

Током протеклих дана, архијареји чланови Светог Архијерејског Сабора, на челу са Патријархом српским г. Иринејем, посећивали су најугроженије епархије у Србији и Републици Српској и том приликом испоручили прикупљену хуманитарну помоћ. Свети Архијерејски Сабор се обратио свим помесним Православним Црквама за молитвену и сваку другу помоћ пострадалом народу.

Обавештење за медије

Његово Преовештенство Епископ бачки г. Иринеј, портпарол Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве,  обратиће се медијима данас, у петак 23. маја 2014. године, у 13 часова у Патријашији српској у Београду.

Обавештење за медије

Саопштење за медије

Разумевајући оптерећеност медијских екипа због ванредне ситуације, данашња редовна конференција за штампу заказана за 13 часова у Патријаршији српској у Београду је ОТКАЗАНА. Медији ће бити благовремено обавештени о новом термину.

Информативна служба Српске Православне Цркве 

Молепствије за престанак кише

Свети Архијерејски Сабор свете Српске Православне Цркве, разматрајући тешко стање у коме су се нашли наша земља и читав регион услед незапамћених атмосферских падавина, одлучио је у јутрошњој седници да се у београдској Саборној цркви данас с почетком у 17 часова одслужи чин Молепствија за престанак кише.

- Овај чин биће служен после вечерње, у молитвеном присуству Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Архијереја, чланова Сабора, истакао је Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј на данашњој конференцији за медије у Патријаршији српској у Београду. Епископ Иринеј је пренео позив Светог Архијерејског Сабора свом благочестивом православном народу и свим људима добре воље да се молитвено и мисаоно придруже молитвама за престанак ових непогода, еда бисмо умолили Сведржитеља Творца да нам се смилује и укаже своју љубав, коју нам, иначе, никад није ускратио.

- Молимо представнике средстава информисања да, и поред других обавеза у овом тренутку, укажу дужну пажњу овоме светом чину, истакао је Епископ бачки Иринеј. Он је позвао представнике медија да присуствују конференцијама за медије, које ће се сваког дана током саборског заседања одржавати у Патријаршији српској са почетком у 13 часова.

Помолимо се драгоме Господу Богу да „Он који са крајева земље сабира воду у облацима, заустави је заповешћу својом, и пошаље ведрину на земљу. Господе, немој нас савим предати пропасти и глади и погибији, и нека нас силна вода не поплави, него се у гневу опомени милости и, мада нисмо заслужили, сажали се на нас ради доброте своје, и као добар помилуј створења своја и дело руку својих, и брзо избави од свакога зла.

Уредништво Информативне службе

Свети Архијерејски Сабор отпочео с радом

Сабрање Архијереја у манастиру Студеници, а призив Светога Духа у цркви Светих апостола Петра и Павла у Расу код Новог Пазара

Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у манастиру Студеници, у среду 14. маја 2014. године, отпочело је овогодишње сабрање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве. Божанском Литургијом је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уз саслуживање великог броја архијереја.

Седница Пленума Патријаршијског управног одбора

 Седница Пленума Патријаршијског управног одбора
 Седница Пленума Патријаршијског управног одбора
 Седница Пленума Патријаршијског управног одбора
 Седница Пленума Патријаршијског управног одбора

Пре почетка редовне годишње седнице Пленума Патријаршијског управног одбора Српске Православне Цркве, 1. маја 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је призив Светог Духа у Патријаршијској капели Светог Симеона Мироточивог, у присуству Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Преосвећеног Епископа сремског г. Василија и чланова Пленума.

Редовном годишњом седницом Пленума Патријаршијског управног одбора председавао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, у присуству Преосвећене господе Епископа шумадијског Јована и сремског Василија и других чланова, као и протојереја-ставрофора Стојадина Павловића, директора Патријаршијске управне канцеларије; начелника Одељења општих и правних послова г. Милана Андрића, службеника Економског одељења г. Александра Томића и других стручних сарадника.