Саопштења

Помозимо малој Марији из Ораховца

Мала Марија Ђорић из Ораховца, рођена 19. новембра 2005. године, од рођења је имала проблема са координацијом покрета. Никада није успела да стане на сопствене ноге.

Родитељи, Добривој и Мирела, су је водили код многих лекара у држави Србији, али нико од њих није могао да успостави тачну дијагнозу. Сада се појавила нова нада за породицу Ђорић, могућност да се у Итаилији најновијим методама успоствати тачна дијагноза. Ово је кључно у намери да се Марији помогне лечењем. Преглед и боравак за Марију и једног родитеља, са трошковима пута би коштао око 4000 евра. За Маријине родитеље, који су своју скромну уштеђевину већ потрошили на неуспешне покушаје дијагнозе, ово је огроман новац. Специјалистичка клиника у Италији гарантује дијагнозу до које се долази израдом генетске мапе. Помозимо малој Марији!

Динарски жиро рачун код Комерцијалне банке: 205-9011005649646-10
Девизни жиро рачун број  RS35 205-9031021125569-27

Епархија рашко-призренска

Саопштење за јавност поводом бласфемичних карикатура у српским медијима

Ових дана, када треба да у миру и радости прослављамо празнике Рождества Христовог, све је дубоко ожалостила и запањила вест да су терористи у Паризу, на радном месту, убили дванаест људи. Читав цивилизовани свет осуђује ово гнусно недело. Заједно са васцелим православним српским народом изражавамо саучешће њиховим породицама и упућујемо молитве Господу за покој душа пострадалих.

У исто време, запажамо да су неки наши електронски и штампани медији пренели карикатуралне приказе исламског пророка Мухамеда, не водећи рачуна о томе да на тај начин најгрубље вређају верска осећања и убеђења наших суграђана исламске вере и да – нехотице или из елементарног незнања, што их не ослобађа одговорности – подстичу нетрпељивост, па и отворено непријатељство према припадницима муслиманске вере, односно Исламске заједнице.

Саопштење за медије – Божићна посланица

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј прочитаће Божићну посланицу Српске Православне Цркве у понедељак, 5. јануара 2015. године, у 11 часова у Патријаршији српској у Београду.

Позивамо представнике медија да присуствују овом догађају. Акредитације слати на info@spc.rs најкасније до понедељка, 5. јануара 2015. године, у 8 часова.

Информативна служба Српске Православне Цркве

Одржан први састанак Мисионарског одељења СПЦ

Одржан први састанак Мисионарског одељења СПЦ
Одржан први састанак Мисионарског одељења СПЦ
Одржан први састанак Мисионарског одељења СПЦ
Одржан први састанак Мисионарског одељења СПЦ

У четвртак, 25. децембра 2014. одржан је први састанак чланова новооснованог Мисионарског одељења Српске Православне Цркве.

Састанком је председавао Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије, мандатни епископ задужен за надзор над радом овог Синдоског тела, насталог пре неколико месеци на предлог Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. После молитве, отварајући радни део састанка, епископ Теодосије је нагласио значај покретања Мисионарског одељења, које би требало да ради по угледу на истоимене пројекте других помесних Цркава. Владика је указао да је поље мисије веома широко и да је на њему потребно покренути што више потенцијала, а да сви ми заправо треба да будемо сарадници благодати Духа Светог која призива оне који нису православни у Цркву и који сами често осећају где је пуноћа истине, што је више пута сам видео у свом пастирском раду. Заменик мандатног епископа задуженог за надзор рада Одељења, презвитер Оливер Суботић, уредник Православног мисионара, је потом у најкраћим цртама представио сваког од чланова Мисионарског одељења и истакао кључни мисионарски допринос који је сваки од њих до сада дао. У истом смислу су представљене и најуспешније мисионарске организационе целине које су постале придружене чланице Одељења.

Саопштење за јавност

На основу Меморандума који су Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил потписали 15. новембра 2014. године у Београду, са благословом оба Патријарха, руског и српског, Његово Високопреосвештенство Митрополит волоколамски г. Иларион, председник Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, боравио је 19. и 20. децембра 2014. године у радној посети Р. Македонији.

Високопреосвећени митрополит г. Иларион посетио је 20. децембра Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, који је из затвора Идризово, ради тог сусрета, привремено премештен у скопску клинику „Мајка Тереза“. После разговора, архиепископ Јован је враћен у затвор.

Три године сужањства архиепископа Јована

Данас се навршава три године од затварања Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована.

Да подсетимо, архиепископ Јован је 12. децембра 2012. године добровољно ушао у своју домовину на граничном прелазу код Битоља, где је ухапшен. Од тог дана, државни апарат на њему спроводи тортуру незамисливу у модерном демократском систему. Током ове три године, члановима Светог Синода Православне Охридске Архиепископије било је дозвољено да Архиепископа посете у затвору само једном, у августу 2013. године. Истовремено, иако архиепископ Јован дуже време испуњава све законске услове за дводневним одсуство, затворске власти крше те законске одредбе и упорно не дозвољавају Архиепископу одсуство, које му законим следује.

Архиепископ Јован, који се у затвору налази осми пут у последњих дванаест година, има дијабетес. Смештен је у затворено одељење затвора Идризово, заједно са тридесет и три затвореника. Услови у затвору су испод стандарда, затворска ћелија има тоалет, па свеукупни услови додатно погоршавају здравствено стање архиепископа Јована. Хелсиншки одбор за људска права прогласио је архиепископа Јована политичким затвореником.