Саопштења

Саопштење за медије – Васкршња посланица

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј прочитаће Васкршњу посланицу Српске Православне Цркве у среду, 16. априла 2014. године, у 12 часова у Српскoj Патријаршији у Београду.

Позивамо представнике медија да присуствују овом догађају. Акредитације слати на info@spc.rs најкасније до среде, 16. априла 2014. године, у 8 часова.

Писмо Патријарха српског г. Иринеја монаху Артемију

АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ
МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО–КАРЛОВАЧКИ
И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ

АЕМ бр. 10 од 13. јануара 2014. године

Преподобном монаху

АРТЕМИЈУ (РАДОСАВЉЕВИЋУ)

Београд

Предмет: позив на повратак јединству Цркве      

У ове празничне дане мира, радости и праштања обраћамо Вам се још једном, и подсећамо Вас на одлуку Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, АСбр. 60/ и 61/зап. 153 од 23. маја 2012. године, којом сте, у духу и у име Христове љубави, позвани да се – заједно са својим следбеницима, бившим јеромонасима, монасима и монахињама – у покајању вратите са пута раскола у свештено јединство, у окриље Српске Православне Цркве.                     

Саопштење за медије – Божићна посланица

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј
прочитаће

Божићну посланицу
Српске Православне Цркве

у петак, 3. јануара 2014. године, у 11 часова у Српскoj Патријаршији у Београду.

Позивамо представнике медија да присуствују овом догађају. Акредитације слати на info@spc.rs најкасније до петка, 3. јануара 2014. године, у 8 часова.

Информативна служба
Српске Православне Цркве

Саопштење Скупштине МРВ БиХ

Обраћање Међурелигијског вијећа у БиХ јавности поводом краја грађанске године и проглашења следеће године годином породице

Ми, чланови Скупштине МРВ БиХ: Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије, предсједник МРВ БиХ, Хусејин еф. Смајић муфтија сарајевски, Винко кардинал Пуљић, надбискуп врхбосански и г. Јакоб Финци, предсједник Јеврејске заједнице БиХ, обраћамо се грађанима Босне и Херцеговине на крају 2013. године да се заједно подсјетимо на догађаје из међурелигијског живота у БиХ из ове одлазеће године и најавимо планове за следећу, 2014. годину.

Нови сазив Патријаршијског управног одбора

У суботу, 14. децембра 2013. године, у Патријаршији српској у Београду одржана је седница Пленума Патријаршијског управног одбора Српске Православне Цркве.

Седницом Пленума Патријаршијског управног одбора председавао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, у присуству Преосвећене Господе Епископа сремског Василија и шумадијског Јована и редовних чланова и чланова заменика овог тела. Седници су присуствовали и протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије са сарадницима односне канцеларије, као и чланови Правног савета и економски саветници Патријаршијског управног одбора. Седници су такође присуствовали и гости из Црквене општине Берлин, Минхен и Хановер из Епархије средњоевропске.