Саопштења

Благодатни огањ из Светог града Јерусалима у Београду

СВИМ АРХИЈЕРЕЈИМА, СВЕШТЕНСТВУ И ВЕРНИЦИМА
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У ОТАЧАСТВУ, РЕГИОНУ И РАСЕЈАЊУ

Високопреосвећени и Преосвећени, Високопреподобни, Високопречасни,
Возљубљена браћо и сестре у Васкрслом Спаситељу нашем Господу Исусу Христу,

Част Нам је да вас братољубиво обавестимо о другом по реду свечаном преносу Благодатног огња из Светог града Јерусалима у Београд, који ће из Свете Земље у нашу Отаџбину Србију, ако Бог да – доспети на Велику суботу, 30. априла 2016. године Господње, уочи Светлог празника Васкрсења Господа Исуса Христа.

Ради вашег знања и даљег сходног поступања, наводимо неколико значајних детаља:

Честитка Патријарха српског краљици Елизабети II

Њеном Величанству Елизабети II

Краљици Уједињеног Краљевства,
Канаде, Аустралије и Новог Зеланда
и поглавару Комонвелта
Бакингамски двор
Лондон

            „Положио си им на главу венац од драгог камења, молили су Те за живот и дао си им да се продуже дани довека.“ (Псалам 21,3-4)

Ваше Величанство,

Ових дана кад обележавамо 90. рођендан Вашег Величанства, дозволите Нам да Вам у Своје име, као и у име наших архијереја, свештенства, монаштва и верника који живе широм Ваше владавине, изразимо Своје честитке и искрену благодарност нашем Господу на томе што Вам је подарио дуговечан живот и плодоносну владавину.

Изјава саучешћа

Високоуваженом
Муфтији београдском
Мухамеду ЈУСУФСПАХИЋУ
Београд

Високоуважени господине Муфтијо,

Поводом упокојења почасног реисул-улеме Исламске заједнице Србије и дугогодишњег београдског Муфтије Хамдије Јусуфспахића, и Вашег драгог родитеља, Вама, уважени Муфтијо, и преко Ваше личности, свима верницима Исламске заједнице Србије, у име Српске Православне Цркве и у Наше лично име упућујемо изразе Нашег најискренијег саучешћа.

Српска Православна Црква је имала искреног пријатеља у лику блаженопочившег Mуфтије и заједнице окупљене око њега, а благодарни смо особито за Mуфтијино безрезервно залагање за искрене и добре међуљудске односе, нарочито за мир и благостање међу свима људима добре воље у Србији, без изузетка, у једном посебно изазовном времену за народе Србије.

У лику блаженопочившег Mуфтије Исламска заједница Србије је изгубила великог и мудрог човека, али је утеха наслеђе које ће, уверени смо, наставити истим путем, а то је пут мира и међуверског разумевања.

С поштовањем према Вашој уваженој породици,

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ
ИРИНЕЈ

Изјава саучешћа

Његовом Краљевском Величанству
ФИЛИПУ белгијском
Брисел - Лаекен

Ваше Краљевско Величанство,

Дубоко смо потресени вешћу о терористичким нападима у Бриселу. Нарочито Нас је ражалостила чињеница да су напади однели велики број људских живота, те да је на стотине рањених.

Ово су тешки тренуци за народ Белгије, али и за читав цивилизовани свет. Српски православни народ са болом гледа на жртве које страдају у све учесталијим терористичким нападима.

У име пуноће Српске Православне Цркве, и у Наше лично име, примите изразе саучешћа, уз молитве Господу, јединоме Милостивом, да упокоји душе пострадалих, њиховим породицама дарује утеху, а рањенима брзо оздрављење.            

Патријарх српски
ИРИНЕЈ

Саопштење за јавност

У скоро свим данашњим електронским и штампаним медијима осванула је вест коју је лансирао зрењанински бискуп Ласло Немет, да је за месец мај ове године била заказана посета папе Фрање Србији и да је договорен и детаљан протокол те посете. По тврђењу именованог бискупа, ова посета је отказана због предстојећих парламентарних и локалних избора у Србији.

Ова ,,сензација” је, међутим, демантована од стране Његове Светости Патријарха српског господина Иринеја, као и из Кабинета Председника Србије.

Као портпарол Српске Православне Цркве саопштавам да ова вест звучи сасвим невероватно, у стилу бискупа Немета, познатом и одраније, јер је за месец мај ове године планирана и договорена посета папе Фрање Цариграду, где треба да учествује на великом међународном скупу црквених поглавара, шефова и представника држава и хуманитарних организација, а предвиђен је и одвојени сусрет са Његовом Светошћу Патријархом васељенским господином Вартоломејем.

Eпископ бачки Иринеј,
портпарол Српске Православне Цркве

Изјава Епископа бачког Иринеја агенцији Танјуг поводом сусрета патријарха Кирила и папе Фрање

Као део јединствене саборне и васељенске православне породице, Српска Православна Црква је благодарна Господу и изражава задовољство што ће се, после вишедеценијских припрема, 12. фебруара 2016. године, на Куби сусрести поглавар најмногољудније Православне Цркве, Његова Светост Патријарх московски и сверуски г. Кирил, и поглавар Римокатоличке Цркве,  Његова Светост папа Фрања.

Српска Православна Црква  доследно и са најбољим молитвеним жељама подржава напоре патријарха Кирила и пуноће сестринске Руске Православне Цркве да у дијалогу и сарадњи са најодговорнијим представницима хришћанског света пронађу делатне одговоре на трагичне догађаје који стоје пред савешћу читавог човечанства, а то је у првом реду геноцид који се врши над хришћанским становништвом Блиског Истока и знатног дела Африке.