Теодорова субота у Лепавини

Теодорова субота у Лепавини
Теодорова субота у Лепавини
Теодорова субота у Лепавини
Теодорова субота у Лепавини

У Теодорову суботу, 23. марта 2013. г., Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански Јован служио је у манастиру Лепавини свету архијерејску Литургију, уз саслужење архимандрита Гаврила (Вучковића), настојатеља манастира, и јереја Ђорђа Филиповића, пароха војаковачког и крижевачког. У својој беседи, у храму препуном верника, Митрополит Јован је говорио о Великом посту и времену духовног подвига у молитви, посту и покајању:

„Драга браћо и сестре, ево прве недеље Великог поста, коју смо провели у молитви и читању великог канона св. Андрије Критског, током којег смо се много пута клањали и говорили: „Помилуј мја, Боже, помилуј мја!“ Ово је време молитве и поста и време нашег кајања, наше исправке у животу, да кроз молитву, пост, исповест и Свето причешће извршавамо вољу Божју и живимо по закону Његовом. Пост није само строго уздржавање од мрсне хране, него треба да буде и прави хришћански живот, посебно у ово време кад се припремамо за највећи хришћански празник Васкрсења Христовог. То је од судбоносног значаја за људе, за нашу судбину и нашу будућност. Тако је Црква и одредила да се ове прве недеље у строгом посту, клањању и оплакивању својих погрешака кроз Свету Тајну покајања исправимо, да у молитви св. Јефрема Сирина „Господе и Владико живота мога“ све оне негативности ишчезну из нашег бића, да „дух прави“ буде у нама, да не осуђујемо брата свога, и да тако у побожности проводимо свој живот…“ 

У Светој литургији учествовало је скоро две стотине верника, од којих је на поклоњење лепавинској светињи већина организовано стигла из Минхена, Љубљане и Новог Сада. Скоро сви од присутних верника су на позив свештеника пришли да се причесте најсветијим Тајнама Тела и Крви Господње, чиме се „обновило тело Господње – тело Цркве, и обукло у њему својствену славу, сакривену од очију људских, но видљиву за очи анђелске“ (св. Теофан Затворник).

Молитве за здравље испред чудотворне иконе Пресвете Богородице Лепавинске читао је отац Гаврило, а потом је уследила трпеза љубави у манастирској трпезарији, припремљена за све поклонике.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска