Теодорова субота у Винској

Владика зворничко-тузлански Г. Василије служио је, на празник светих мученика у Евгенији, светог Теодора Комоговинског-Теодорова субота, Свету Архијерејску Литургију у цркви Рођења Пресвете Богородице у Винској.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј-ставрофор Мирко Трифуновић, протонамјесник Предраг Ћирковић и протођакон Славољуб Милошевић.

„По томе ће свијет познати да сте ученици моји, ако будете имали љубави међу собом. Без љубави према ближњима нема среће на овоме свијету. Један младић упитао је Христа: Учитељу шта да радим да наслиједим живот вјечни? Христос му је одговорио: Љуби Господа свога свим срцем својим, свом душом својом, свом мисли својом и свом снагом својом и љуби ближњега свога као самога себе. Треба се замислити и погледати брата свога, погледати лик Божији у њему и ако смо икада нешто лоше учинили морамо затражити опроштај као што морамо и ми опростити. Некада, браћо и сестре, гордост неда човјеку да затражи опроштај. Знајте да тада Ђаво ликује и весели се јер гордост, гријех који је плодно тло за настанак свих осталих гријехова, не дозвољава човјеку да спозна своју гријеховност, да се смири, да заплаче и да затражи опроштај. Није храбар онај који не плаче пред Богом и пред људима не тражећи опроштај. Такав није храбар јер не смије да сагледа себе, своју гријеховност и прљавштину. Храбар је онај који се ухвати у борбу против гријеха. Таквима ће Бог дати снагу да побједе гријех и да очишћени преко светог причешћа дођу Њему у загрљај", истакао је Владика Василије и додао:" У недјељу по Великој Госпојини, 30. августа, освештаћемо нову цркву, саборни храм овога краја, у Српском Броду. Припремајте се тих дана постом и молитвом и на дан освећења дођите да се причестите. На тај начин ова велика духовна радост ће бити потпуна у срцима вашим. Нека нам Бог подари духовнога мира како бисмо што достојнији постали једно са Њим у светој тајни причешћа. Нека вас Господ чува у све дане живота вашега. Благословио вас свемогући Бог, Отац Син и Дух Свети, Свесвета, Животворна и Нераздјељива Тројица. На путу вас срећа сусретала. Молитва вам небу допирала, што од Бога жељели а добра тражили, Бог испунио жеље ваше добрим здрављем и дугим и честитим животом. Амин".

Извор: Епархија зворничко-тузланска