Теолошки терцет у Католичкој Акадмији у Баварској

Некадашња министарка у кабинету немачке Владе и бивша амбасодорка Немачке при Светој столици у Риму Анете Шаван, професор догматике на универзитету у Бечу др Јан-Хајнер Тик и гост, угледни  евангелистички патристичар  проф. др Кристоф Маркшис са Хумболт универзитета у Берлину одржали су 10. септембра 2019. трећу сесију ”Теолошког терцета” (Theologisches Terzett) у Католичкој академији у Баварској Минхену. Госпођа Шаван и проф. др Јан-Хајнер Тик су стални чланови ”Теолошког терцета”, а трећи члан је из академске сфере блиске теологији. Гост ове треће по реду сесије терцета био је Кристоф Маркшис (Christoph Markschies) који је од 2004.г. професор античког хришћанства при Хумболт универзитету у Берлину, чији је он био ректор од 2006. до 2010.г. Од 2012. Маркшис је вице-председник Берлинско-Бранденбуршке академије наука.

Овога пута су биле приказане три књиге о којима се најпре међу референтима, а потом и са публиком дискутовано: Rainer Bücher: Christentum und Kapitalismus; Ian McEwan: Maschinen wie ich; Hartmut Rosa: Unverfügbarkeit. 

Реч је о трима књигама које се индиректно дотичу из различитих струка теолошки релевантних тема. Рајнер Бихерова књига је економска тематизација односа хришћанства и капитализма из перспективе пастирског богословља. Иан Мекјуанов роман је тематизација артифицијелне интелигенције на романескној основи, која пак задире у теме спасења, а студија Хартмута Розе је парафраза Бултмановог теолошког појма, који овај социолог настоји да операционализује у социолошким дискурсу. Све три приказане књиге представљају плодни амалгам интеракције теологије са економијом, артифицијелном интелигенцијом и социологијом. 

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен)