Терористички напади на етничке и верске мањине у Пакистану

Најмање 20 лица је убијено у Пакистану у исламском терористичком нападу на припаднике хазарске етничке и верске мањине. Бомба је експлодирала у петак ујутру на пијаци у Куети, као јављају пакистански медији. Експлозивна направа је била скривена у џаку кромпира. Премијер Имран Кан и председник владе покрајине Белуџистана осудили су напад.

Хазари су прогоњена шиитска мањина у већинском сунитском исламском Пакистану. Почев од 2017. године 507 Хазара је убијено од терористичких напада пакистанских талибана, наводи се у извештају Комисије за људска права у Пакистану, док их је 672 повређено.

Други циљ терориста у Пакистану су хришћанске мањине. Од почетка 2018. године државне  власти су издавале црквеним стручњацим за безбедност дозволе за ношење оружја ради самоодбране. Тиме су  државни органи извукли лекције из последица терористичких напада, попут крвавог напада на меморијалну методистичку цркву Бетел у Куети 17. децембра 2017. или из самоубилачког напада на хришћане на Ускрс 2016. у Лахореу у Пунџабу  кад је 75 лица изгубило животе.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)