Тешка времена за манастире на Блиском истоку због ковида 19

Difficult times for the monasteries in Middle East due to COVID-19Милости Божјој су препуштени монаси Свештеног манастира Светог Герасима у Јорданској пустињи после појаве пандемије вируса корона. Ову жалосну саитуацију изнео је старац Хризостом на телевизијском каналу АНТ1 Кипар.

„Од почетка пандемије, од краја фебруара па надаље, нико нам не долази и, нажалост, овде у Израелу ову болест нису схватили тако озбиљно, па сада долази до њеног великог ширења“, рекао је старац.

Затим је изразио страх због те ситуације и изнео неколико примера оболелих случајева у самој Патријаршији, од којих су неки одведени у болнице.

„Предузимам мере предострожности, постоји и полицијски час који је увео Израел“, додао је старац, док је истовремено објаснио да је само седам од раније њих 25 монаха остало у манастиру. Даље је рекао да је дошло до општег избијања вируса и позвао људе да се држе упутстава стручњака, као и законских прописа.

Упитан да прокоментарише колико ће дуго трајати пандемија, старешина овог манастира је приметио: „Нисам научник, али видим да људи не слушају; у Грчкој, у Европи  долази до раста броја оболелих, а и ми ћемо их имати неко време. Нека нам се Бог смилује!“ На крају, на питање да ли у манастиру имају потребне ствари за живот, рекао је да се уз Божју помоћ сналазе.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба)