Теслини дани у Епархији аустралијско-новозеландској

ТеслаНа сам рођендан Николе Тесле дана 10. јула, на Curtin University of Technology, другом највећем овдашњем универзитету, откривена је биста овог српског великана у фоајеу Електротехничког факултета.

Биста је дело Јована Радановића, академског вајара из Перта, који је пре двадесетак година своје студије управо завршио на овом универзитету, а потом наставио са постдипломским студијама на београдском Факултету Примењених Уметности.

Бисту је открила Mrs Janice Lake, изврсна директорка Engineers Australia, организације која окупља аустралијске инжењере, бави се њиховом акредитацијом и професионалним развојем.

Откривању бисте присуствовали су представници западно-аустралијског Парламента, овдашњих универзитета, привредних и стручних организација и локалних медија.

За више информација погледати на: www.teslaforum.com, www.wa.engineersaustralia.org.au, www.curtin.edu.au.

У Перту, је протеклог викенда обележен Теслин Дан у организацији Тесла Форума за Западну Аустралију. У суботу 12 јула у Parmelia Milton Хотелу одржана је традиционална вечера посвећена Теслином Дану. Ова прослава се одржава већ пету годину за редом и изазива велико интересовање јавности, тако да су и ове године све карте биле продате више недеља унапред.

Др Вујо Кнежевић, председник Тесла Форума у свом уводном излагању упознао је присутне са пројектима и резултатима Форума у претходној години, и представио поћасног госта вецери професора David Blair, добитника престижне награде за "Научника године у Западној Аустралији" ("W.A. Scientist of the year 2007").

Професор Blair је у свом излагању повезао Теслина открића са својим сопственим радом на изучавању гравитационих таласа, а такође изнео и неколико веома занимљивих опажања о критичком односу који научник треба да има према сопственим резултатима, као и вези и надопуњавању науке и религије и слично. У забавном делу програма наступиле су музичке групе: Скадарлија са традиционалном српском музиком и ЗигаТанго, фантастична аустралијска група састављена од студената техничких факултета (будућих инжењера!), која је наступила са музиком са Балкана, циганском и латино музиком.

Више информација може се наћи на веб страници www.teslaforum.com

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска