Томаш Халик: „Живот као религиозни покушај.”

(Tomáš Halík: Das Leben als religiöses Experiment. - Freiburg, Herder 2019)

Халик, свештеник и философ религије на универзитету у Прагу, позива уместо тога да се вера схвати као један животни експеримент и да се служимо отвореношћу духа. Ова је књига која није упућена верницима, већ свима који су у потрази за смислом, ако и атеистима. Бог сусреће људе често у тихом и тајном моменту. Халик се упушта у потрагу за таквим траговима и описује стални дијалог са Богом. Он скицира оно што је очекивање Бога и како човек на то може да одговори. Нису ли људи на тај начин принуђени да буду учесници једне драме која се на ограниченој бини људске, омеђене перспективе збива, која није и перспектива анђела?

Халик анализира у својој књизи шта хришћане и атеисте спаја, у чему се вера очитује и одликује и какав је пут за  ипуњење људских чежњи потребан. Ова књига је лане у фебруару проглашена ”религиозном књигом месеца фебруара 2019.”

Халик је сам прошао испит критичке атеистичке философије, пре но што је постао свештеник и сарадник тадашњег председника Чешке, Вацлава Хавела. Халик је на линији мистицизм Јована од Крста и Терезе фон Лизије.

Књига је саткана из 13 тематских поглавља чије су централне теме ”Размишљања једног исповедника”, ”Стрпљење са Господом”, ”Дотакни чуда”, ”Ништа без наде”, ”Ја желим да Ти постојиш”, ”Ослобођење од Бога?” Теолог Халик се хвата оштрог сечива, бритке косе и прокрчује пут кроз густиш атеистичког шипражја и корова онима који су у потрази за путом верском сазнању и ка врту слободе. Халик се користи једни саветом који је још ондашњи кардинал Рацингер 2005. упутио „нашим неверујућим притељима”. Тај савет гласи отприике: ”Ако нисте у стању да прихватите хришћанску веру, онда сте макар у стању да прихватите мисао о егзистенцији Бога као могућу и да живите тако, као да он постоји”.

Халик истиче Тајну Божју и упозорава од једноставних ”дефиниција” Бога. Бог се може покушати да појми кроз хрвање између Библије, персоналне верске опитности и необухвативе Тајне Његове величине. Халика карактерише широки хоризонт, којим се он упушта у дијалог са атеистима. Он поседује таленат да теолошке ставове за не-теологе поједностави, али их не вулгаризује. Овом књигом он охрабрује скептичаре и људе који или још нису очврсли у вери или су у њој пољуљани кроз жбуње верских представа и противречности да играју на бини ”позоришта за анђеле”. Фасцинирајућа књига, рекли бисмо без патоса, обавезна лектира, која би и наше читаоце окрилатила!

Протопрезвитер-ставрофор Зоран Андрић (Минхен – Рим)