Томиндан у Рисну

Томиндан у Рисну
Томиндан у Рисну
Томиндан у Рисну
Томиндан у Рисну

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на празник Светог апостола Томе са свештенством свету службу Божју у цркви Светих апостола Петра и Павла у Рисну. Свету Литургију Владика је служио поводом крсне славе рисанског Кола српских сестара.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је казао да Свети апостол Тома није могао да повјерује да је Христос васкрсао из мртвих док није прстима опипао Његове ране од клинова. -И Тома то и чини, ставља своје прсте у Христове ране и узвикује оне знамените ријечи: Господ мој и Бог мој. И тако, ево кроз вјекове свједоче хришћани ту велику и свету истину о Христу, али се и потврђују оне Христове ријечи: Благо онима који не видјеше, а повјероваше, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је објаснио да је Господ тиме поручио да је лако било повјеровати онима који су га тјелесно опипали, али да то неће бити лако онима који ће доћи након њих. -И сви хришћани кроз вјекове су управо названи блаженима, јер они не видјеше Господа, али повјероваше. Ми не видјесмо Господа, али повјеровасмо јер је Он рекао да ће остати са нама у све дане до свршетка свијета и вијека и да ће послати Духа Светога који ће нас увести у сваку истину. И то јесте, уствари Црква Христова која то свједочи кроз вјекове, казао је владика Амфилохије.

Након причешћа вјерних, митрополит Амфилохије је служио помен браниоцима ћивота Светог Василија Острошког пострадалим од братске руке 18. октобра 1943. године у манастиру Острогу, упокојеним чланицама рисанског кола српских сестара, недавно у Господу уснулој рисанској попадији Нади Глоговац и упокојеним добротворима и приложницима храма Светих апостола Петра и Павла.

Владика је на крају богослужења у просторијама Кола српских сестара благосиљао славски колач, након чега је приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска