Топли „Хангар спасења“ за бескућнике отворен у Москви

Православна служба за добротворну помоћ „Милосрђе“ отворила је топли шатор за бескућнике с целодневним боравком. У просторијама овог шатора бескућници не само да ће моћи да се окупају у туш кабинама, да обедују, да промене своју одећу и обућу, него ће имати праву прилику да промене свој живот.

„Ове године „Хангар спасења“ неће радити као прошле године,“ рекао је Епископ ореховско-зујевски Пантелејмон, исповедник у служби „Милосрђе“ 1. децембра. „Шатор неће радити само као склониште током ноћи, већ и као центар за пружање социјалне помоћи људима којима је потребно“.

Главни задатак пројекта је да омогућава повратак бескућника у друштво. Социјални радници помагаће бескућницима корисницима овог хангара, да поврате лична документа, да успоставе везе са својим рођацима, да пронађу привремена склоништа и послове, да дођу до својих домова. На територији хангара бескућницима ће бити омогућен бесплатни јавни телефон који ће радити нон-стоп и моћи ће се позивати широм Русије: бескућници ће моћи да опште са својим рођацима или да траже посао користећи овај телефон.

Свака особа у критичној ситуацији и без крова над главом може доћи у овај шатор без обзира на то да ли има лична документа или одакле је.

„Хангар спасења“ радиће радним сваким даном од 9.00 до 18.00 часова на адреси: Николојамскаја улица, испред куће бр. 55.

Ове зиме ово ће бити друга сезона шатора у организацији Синодског одељења за добротворни рад. Међутим, док је прошле зиме главни циљ Хангара био да се пружи топло место за боравак преко ноћи за оне који су напољу на веома хладном времену, ове зиме рад овог шатора има за циљ, пре свега, комплексно решавање проблема бескућника како би се вратили у друштво. Наиме, московско Одељење за социјалну заштиту изразило је своју спремност да уступи до 500 додатних кревета за смештање бескућника у градским социјалним центрима за адаптирање. Свако вече аутобус „социјалне патроле“ возиће их у правцу шатора и биће у приправности близу шатора.

Шатор за бескућнике је званично отворен у Москви у јануару 2014. године. Пројекат је остварен уз учествовање и на иницијативу парохије Свете Тројице у Хохлију, добротворне фондације „Помоћник и заштитник“, службе „Милосрђе“, и других православних организација у Москви. Током првих 55 дана рада овог шатора око 4.600 људи је примило помоћ.

Данас је „Хангар спасења“ један од више од 20 социјалних пројеката православне службе за помоћ „Милосрђе“ и захтева непрестану подршку донатора. С обзиром на то да је шатор везан за електричну мрежу напајања, захваљујући подршци Компаније московске  јединствене електричне мреже (МОЕСК), трошкови су смањен; али фондови за функционисање још увек су потребни – да би радио дизел генератор (удувава топли ваздух), за храну и одећу за бескућнике, за сервис канализационог система (инсталирани су тоалети поред шатора), за плате овде запослених социјалних радника, за редовно санитарно одржавање шатора итд. Рад „Хангара спасења“ финансира се искључиво добровољних прилозима.

Извор: Pravoslavie.ru