Торжествено богослужење у Нирнбергу

Торжествено богослужење у Нирнбергу
Торжествено богослужење у Нирнбергу
Торжествено богослужење у Нирнбергу
Торжествено богослужење у Нирнбергу

У недељу 22. јула Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Г. Константин служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светих Ћирила и Методија у Нирнбергу поводом празника Иконе Богородице Тројеручице Хиландарске. Саслуживало је свештенство нирнбершког храма: о. Маринко Радмило и о. Милорад Јовановић са парохијским ђаконом Златибором Којадиновићем.

Овом приликом, Преосвећени Владика унапредио је обојицу нирнбершких пароха у чин протојереја, док је ђакон Златибор Којадиновић одликован правом ношења црвеног појаса. Вредно је напоменути да је о. Милорад Јовановић иначе први свештеник кога је рукоположио Преосвећени Владика Константин.

Један примерак иконе Богородице Тројеручице Хиландарске налази се у српском православном храму у Нирнбергу, те се стога њен празник у овој црквеној општини обележава посебно свечано. Један од примерака ове иконе налази се и у српском православном храму Пресвете Богородице у Вуперталу, а један у храму Св. Саве у Берлину.

Након Свете Литургије, Његово Преосвештенство присуствовао је венчању еминентне представнице наше теологије, др Ирене Целтнер Павловић, тренутно научне сараднице на катедри за хришћанску публицистику Теолошког факултета Универзитета у Ерлангену.

Извор: Епархија средњоевропска