Традиционални дечији камп у Манастиру Светог Саве у Холу

Традиционални дечији камп у Манастиру Светог Саве у Холу почео је 10. јануара 2010. год. Ове године камп су испунила деца не само из Аустралије него је њих шест дошло чак са Новог Зеланда. Деце је било педесет и четвoро, а уз многобројне родитеље, који су помагали и трудили се заједно са сестрам из Кола српских сестара, манастир је ове године одисао животом и радошћу.

Деца су се играла око цркве, дружила са свештенством, молила Богу. Отац Ненад Ђурашиновић учио је децу црквеном и народном појању, о. Саша Радоичић веронауци и спорту а о. Александар Милутиновић националној српској историји. Речју, на овом кампу деца су у себи спојила све што је дечије и православно хришћанско.

Ове године је било нарочито радосно и весело јер су гости кампа били многи, а уз то и веома угледни. Најпре су у самом манастиру боравиле монахиње Февронија и Злата из манстира Ђелије у коме је живео преподобни ава Јустин Ђелијски. Оне су обогатиле децу посебним духовним искуством које је једниствено за манастир у коме је живео и монахиње васпитавао сам ава Јустин. Такође у кампу је два дана боравио Његово Краљевско Височанство Принц Михаило Карађорђевић. Принц, коме је 24 године, успио је својим ведрим духом развеселити децу, поистоветити се са њима, играти тенис, разговарати о свему што их је занимало у српској историји, традицији и култури, али и о савременим токовима.

На крају, Његово Преосвештенство Епископ Иринеј са децом је такође провео два дана, и са свима који су тада боравили у манастиру прославио Српску Нову 2010. годину. У току радног дана, посебним талентом за рад са децом и својом ведрином учинио је да расположење у кампу буде крајење радосно и раздрагано. На дан Обрезања Господњег и светог Василија Великог Владика је са свештенством служио свету Литургију. Деца су се и ту показала на прави начин: одговарали су на Литургији, сви су се причестили и заиста су се целим својим бићем сјединили са живим Богом. Дакле, деца су учила, смејала се, бавила се спортом, радовала се у Господу.

Kамп који је 15. јануара завршен, био je више него успешан. Заиста, као што каже стара епска песма: Све је свето и честито било и миломе Богу приступачно"!

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска