Традиционални Васкршњи концерт у Врању

Традиционални Васкршњи концерт у Врању
Традиционални Васкршњи концерт у Врању
Традиционални Васкршњи концерт у Врању
Традиционални Васкршњи концерт у Врању

Дугогодишња сарадња Епархије врањске и Музичке школе Стеван Мокрањац у Врању

У препуном Саборном храму Свете Тројице у Врању 16. априла 2018. године одржан је осми традиционални Васкршњи концерт, који су организовали Епархија врањска,  Свеправославно друштво Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски и Музичка школа Стеван Мокрањац из Врања.

Једночасовни музички и хорски програм био је веома разнолик на радост присутне публике која је одушевљено испраћала сваку мелодију умилних дечјих гласова. Својим учешћем концерт су увеличали и солиста Ивана Тасић (из етно-групе Извор из Врања) и солиста хаџи Игор Јовановић из Прешева, који је први пут наступио на Васкршњим концертима.

Први Васкршњи концерт, који је одржан 2010. године у порти Саборног храма у Врању, померио је границе дечијег хора Музичке школе, који од тада, поред традиционалне, негује и духовну музику. Око 70 малишана узраста од 5 до 16 година успело је да од тада уобличи једну несвакидашњу форму хорског певања. За дугогодишњу сарадњу Епархије врањске и Музичке школе Стеван Мокрањац и за наступе хора на готово свим духовним догађајима посебну заслугу имају доскорашња, као и садашња, директорка ове васпитно-образовне установе Драгана Ристић Младеновић и Тања Близнаковски Јовановић, као и диригент хора Александра Савић.

Вечерашњем концерту, поред бројне публике, присуствовали су и Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, бригадни генерал Зоран Лубура,  градски већник за културу, информисање и сарадњу са верским заједницама гђа Зорица Јовић, декан Педагошког факултета у Врању проф. др Сунчица Денић Михаиловић, као и бројни просветни радници и радници установа културе и образовања.

Пригодном беседом и уручивањем захвалница пријатељима концерта и учесницима, као и медијском покровитељу Радио-телевизији Врање, Епископ врањски г. Пахомије захвалио је на труду и помоћи у унапређењу верске културе, духовних и традиционалних вредности и одржавању осмог традиционалног Васкршњег концерта.

Извор: Епархија врањска