Трактор на коришћење повратницима из Клобукара

У уторак 20. октобра Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски Артемије посетио је повратничко село Клобукар у новобрдском крају. Претходно је Владика обишао народну кухињу и пекару у Прековцима, где су га протојереј Богомир Стевић и његова супруга Светлана информисали о раду народне кухиње, даљим плановима и стању магацинских залиха.

У Клобукар се 21. јула 2009. године вратило осамнаест породица. Обнова њихових кућа није вршена, него су им изграђене потпуно нове куће. Сви становици су корисници народне кухиње.

Како би се побољшао положај повратника у овом месту Епископ Артемије им је уручио на коришћење трактор ИМТ 539 заједно са прикључним машинама - дрљачом и плуговима. Поклон је у име мештана примио Владимир Савић.

На питање новинара одакле идеје за донацију Владика је одговорио: «Идеје се рађају саме. Што каже Његош: "Удар нађе искру у камену", тако и невоља кроз коју пролази наш народ већ десет година рађа и идеје како том народу треба и помоћи. Почело се са народним кухињама, најпре једна, па друга, трећа, четврта, а онда тамо где има повратника има и већих потреба, као што је рецимо овде у Клобукару, где постоји потреба макар за једним трактором за цело село, чиме ће се омогућити овим људима да нешто и сами привреде и омогуће себи бољи живот и опстанак, тако да би то био одржив повратак, а не само привремено да се врате, па да поново нестану одавде. Тако, мислим да ће овај трактор одиграти ту значајну улогу, а поред трактора биће сигурно још ствари којима се може овоме народу помоћи, и треба помоћи».

Говорећи о народној кухињи у Прековцу и залихама за предстојећу зиму, Епископ Артемије је истакао: «Обзиром како је било раније, када је кухиња почињала, сада су услови далеко, далеко бољи него што су били, а видимо да је и централни магацин, са све кухињом, прилично добро снабдевен, захваљујући донацијама разних добротвора, посебно града Београда који је послао једну добру залиху у намирницама. Тако да сматрамо да ће ово што има, и наравно што још буде требало да се набави, бити довољно, и да ће народ ову зиму имати шта да једе».

Извор: Епархија рашко-призренска