Трећа годишњица Обретенија часних моштију Преподобномученика медљанских

Молитвеним и литургијским слављењем обележена је трећа годишњица Обретенија часних моштију Преподобномученика медљанских Серафима, Авакума и Мардарија пронађених 11. октобра 2006. године на локалитету Црквиште у Медној код Мркоњић Града. Овогодишњи Сабор верујућег народа Божијег у Медној предводили су Њихова Преосвештенства Епископи: бихаћко-петровачки Г. Хризостом и осечкопољски Г. Лукијан.

У току Свете Литургије Епископ бихаћко-петровачки Г. Хризостом рукоположио је ђакона Николу Аркулу у чин презвитера. После Литургије верницима су се пригодним беседама обратили Епископи. Епископ Хризостом говорио је о самим Преподобномученицима медљанским, које је ''Бог прославио у наше вријеме, како би ослабљену вјеру нашег народа појачао и утврдио. Оно што је најважније да разумијемо из овог чуда јесте то: да је наш Бог - Бог живих, а не мртвих; да пред Богом ниједан живот није изгубљен, да ни једна душа није заборављена. Напротив, душе и животи свих пострадалих ради Јагњета Божијег сакупљене су у руци Божијој, и Бог ће их прославити."

"Ово чудо у Медној је предукус Царства Божијег и живота вјечнога, живота којег, ево, стотине година живе наши Преподобномученици медљански'', нагласио је Епископ Хризостом.

Епископ осечкопољски Г. Лукијан као увек говорио је пун емоција због мноштва света којег види окупљеног око светих божијих угодника, око Цркве Божије као брода спасења. Посебно емотивно Владика је говорио о својим духовним и физичким везама са овим крајем и народом из којег и сам потиче, иако је рођен у Банату.

Након Свете Литургије Епископ Хризостом, свештенство и верници кренули су ка Црвишту, на мјесто где су пронађене свете мошти пре три године. На овом месту, где је тренутно у изградњи нови храм посвећен Преподобномученицима Медљанским, Епископ је служио молебни канон Преподобномученицима.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка