Трећа међународна конференција архона Васељенске Патријаршије

Трећа међународна конференција архона Васељенске Патријаршије
Трећа међународна конференција архона Васељенске Патријаршије
Трећа међународна конференција архона Васељенске Патријаршије
Трећа међународна конференција архона Васељенске Патријаршије

Од 4. до 6. децембра 2017. године одржана је Трећа међународна конференција у организацији архона Васељенске Патријаршије (Ред Светог Андреја Првозваног) на тему ”Прогон хришћана у Светој земљи и на Блиском истоку”. Конференција је радила по благослову Његовог Високопреосвештенства архиепископа америчког Димитрија (Васељенска Патријаршија).

Благословом и личним настојањем епископа источноамеричког г. Иринеја, међу 205 делегата који су узели учешћа у раду конференције, била је заступљена и Српска Православна Епархија источноамеричка.

Током три дана одржано је 11 панела и заседања на различите теме везане за прогон хришћана у свету. Међу учесницима панела налазили су се еминентни представници из света политике, дипломатије, науке и новинарства, који су својима анализама тренутног стања верских слобода у свету истакли неопходност хитног делања на заштити хришћана на Блиском истоку. Посебну пажњу привукли су представници хришћанских Цркава и етничких група са Блиског истока, који су сведочили о прогонима и страдањима која хришћани у том делу света свакодневно трпе.

У својим обраћањима присутни чланови оба дома Конгреса Сједињених Америчких Држава изразили су изузетну забринутост за егзистенцијалне проблеме хришћанских заједница на Блиском истоку, као и одлујчнз спремност за акцију у заштити страдалника. По сопственом признању, представници угрожених хришћана били су посебно охрабрени тиме што се њихов глас чуо на форуму у коме су учествовали високе личности из света политике, као што су Вилбур Рос (министар привреде САД), сенатори Марко Рубио (председавајући Одбора за спољне односе Сената САД и члан Хелсиншког одбора) и Бен Кардин (члан Одбора за спољне односе Сената САД), Рајнс Прибус (бивши шеф Кабинета Председника САД), чланови Конгреса: Крис Смит (Хелсиншки одбор САД), Гас Билиракис (потпредседник Конгресне комисије за верске слободе), Каролин Малони (чланица Конгреса из Њујорка), затим Ендрју Манатос (бивши заменик министра за привреду САД), Патрик Терос (бивши амбасадор САД на Блиском истоку) и др.

Конференција је имала за циљ да скрене пажњу на страдања хришћана у једном делу света и овај циљ је испуњен. Ипак, у оквиру неколико излагања напоменуто је да је страдање хришћана глобални проблем, те да су конференције и форуми о прогонима хришћана и у другим деловима света итекако неопходни.

Залагањем епископа источноамеричког Иринеја, и Српска Православна Црква све више постаје део дијалога о важним питањима заштите верских слобода. Значајни напори су учињени да се чује глас српског народа тамо где год постоји уништавање српског верског и културног наслеђа и покушаји прекрајања историје.

др Василије Вранић