Трећи сабор духовне поезије –Раковица 2013.

Трећи сабор духовне поезије –Раковица 2013.
Трећи сабор духовне поезије –Раковица 2013.
Трећи сабор духовне поезије –Раковица 2013.
Трећи сабор духовне поезије –Раковица 2013.

Сабор духовне поезије, трећи по реду, одржан је на дан Рођења Пресвете Богородице, на Малу  Госпојину, у порти манастира Светих Архангела Михаила и Гаврила у Раковици као и у Центру за културу и образовање Раковица

Организатори већ традиционалног духовног, молитвеног и културног сабрања  су Центар за културу, Књижевно друштво „Раковица“, Градска општина Раковица и манастир. Свету Литургију су служили протојереј-ставрофор Димитрије Калезић, протојереј-ставрофор Благоје Чоботин, српски парох у Кетфељу код Темишвара, и јереј Горан. Проповедао је др Димитрије Калезић.

Сестринство манастир Раковице је појањем у славу Господа узносило молитве сa благочестивим народом. Помен патријарсима Димитрију и Павлу одржан је након Свете Литургије.

У 11 часова свечано је отворен Сабор духовне поезије, уз учешће значајних песничких имена из Србије и иностранства, присуством песника са 50. Међународних сусрета писаца, које организује Удружење књижевника Србије. Рад Сабора је благословио проф. Калезић, док га је отворио надахнутим словом Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије.

На конкурс се пријавило 267 песника са преко 800 песама из Србије и расејања. Жири је радио у саставу: песник Предраг Богдановић ЦИ (председник  жирија),  протођакон Радомир Ракић и др  Миодраг Д. Игњатовић. По одлуци и жирија одабране су три најбоље песме које су награђене златником Светога Саве. Прву награду је добио Благоје Чоботин за песму Акатист Светом Кирилу Бездинском.Друга награда припала је Даринки Вучинић за песму Манастир на Крки, а добитник треће награде је Милутин Данојлић Лујо за песму Света великомученица Анастасија.

Првонаграђени, наш свештеник Благоје Чоботин из Румуније, некадашњи ђак Београдске богословије, а у служби Господу и роду нашем дуги низ година у Румунији, казивао је о српским коренима потомцима у данашњој Румунији, о духовном животу и о светом Кирилу Бездинском.Из Акатиста који је сам стихотворио уз Божју помоћ доносимо неколико делова:

Кондак 8

Два светила сјаје у бездинској светој богомољи
и свима нама православни пут обасјавају:
чудотворни и благи лик Божије Мајке
и свете мошти  оца нашег Кирила.
Приђимо да заједно са њима и са свима светима
Господу запевамо: Алилуја

Икос 10

Подвигом твојим, свети оче Кириле,
утврдише се сви Исповедници и Мученици
Дабробосански, Милешевски, Гламочки,
Куленфакуфски, Јасеновачки, Пребиловачки,
Крајишки, Косовско-Метохијски
и сви они пођоше за Православљем
уским путем тобом утабаним.

Похвале су припале песницима: Зорици Арсић Мандарић за песму Нераскрчена шума, Љубомиру О. Вујовићу за песму Манастир Подластва, Божи Вучићу за песму Плачу ли ноћас божури, Славици Дебеоски Кировски за песму Небеска Госпо, Милану С. Косовићу за песму Ђурђеви Ступови и Зорки Чордашевић за песму Цару Константину Великом.

На Сабору је промовисан и Зборник. Један песнички венац чине песме   гостујућих песника из неколико земаља: Бабкен Симоњан (Јерменија), Андреј Базилевски (Русија), Јекатерина Пољанска (Русија), Милован Витезовић, Верољуб Вукашиновић, Драган Драгојловић, Радоман Кањевац, Милан Михајловић, Љубомир Симовић... Посебну целину Зборника чине 70 песама које су према одлучи жирија сврстане у „Венац изабраних“

У уметничком делу програма учествовали су Рада Ђуричин, Светлана Стевић, хор „Видик“ и певачка група „Благодарје“.

Након свечаности у порти манастира и трпезе љубави, као и обиласка манастира, саборовање је настављено у Центру за културу Раковица, где је у 18 часова отворена изложба слика и икона, и одржан округли сто на тему O  језику и писму у којем су учествовали: академик Светлана Велмар Јанковић, Весна Пешић, Милосав Чаркић, Милоје Ракочевић и протојереј Радомир Поповић,  док је прилог Мила Медића прочитала песникиња Милка Стефановић. Трибину је водио Михајло Мића Вујанић.

Све заслуге за организовање овог духовног песничког саборовања уз учешће бројних сарадника припадају и Милану Недељковићу, директору Центра за културу Раковица, Николи Рајаковићу, председнику Књижевног друштва  Раковица, као и њиховим сарадницима и сарадницама: Анђелки Пауновић, Благици Антић, Љубици Манојловић, као и приљежним сарадницима БИГ-штампе у Реснику, која је и ове године одштампала овај зборник остварења с песничког врела.

Организатори упућују посебно слово благодарности високопреподобној игуманији манастира Раковице Евгенији и њеним сестрама, као и Градској општини Раковица, с којом Центар за културу остварује изванредну сарадњу.

Зорица Зец