Трећи сверуски конгрес православних лекара

Његова Светост Патријарх московски и све Русије упутио је честитке организаторима, учесницима и гостима конгреса, који ће трајати до 1. октобра и биће посвећен етичким аспектима медицине, саопштава званични сајт Московске патријаршије.

„Савремени љекар се суочава са многобројним изазовима нашега времена. Већина проблема има етички карактер. И овдје је посебно важно да се очува морална снага, да се не падне у искушења како се професија не би претворила у извор обогаћивања или манипулисања човјеком, чак у најбоље сврхе“, казао је Патријарх, стављајући акценат на најболнију тачку наше медицине.

Извор надахнућа за љекаре и сестре може бити Екатарина Бакуњина, позната милосрдна сестра из санкт-петербуршке Крстовоздвижењске општине, хероина два рата 19. вијека, коју је Николај Иванович Пирогов назвао најпознатијом руском милосрдном сестром.

Послије првога свог рата, Кримског, Бакуњина, једна од потоњих милосрдних сестара, са сузама у очима напустила је Севастопољ, вратила се у завичај, како би у Тверској губернији гдје су харали колера, тифус и богиње основала бесплатну болницу.

У Тверу је установљена медаља „Милосрдна сестра Екатарина Бакуњина“, која се на конгресу уручује онима на које се не односе ријечи критике Патријарха Кирила.

Извор: Митрополија црногорско-приморска