Трг од ћирилице: „Децо моја, куде ли сте“

Трг од ћирилице: „Децо моја, куде ли сте“
Трг од ћирилице: „Децо моја, куде ли сте“
Трг од ћирилице: „Децо моја, куде ли сте“
Трг од ћирилице: „Децо моја, куде ли сте“

У оквиру програма Трга од ћирилице 18.августа 2018. године у порти цркве Светог Спаса на Топлој приказана је монодрама „Децо моја, куде ли сте“ Радмиле Мићић из Торонта, наше исељенице и хуманитарне раднице из Канаде, о страдању косовско-метохијских Срба 1998. године.

Мотивисана потресним исповестима о патњама родбине несталих и киднапованих Срба са Космета, Радмила Мићић је написала дирљив текст о мајци Петри Костић. Представа је играна широм света, и свуда је – као и синоћ у порти цркве Светог Спаса на Топлој – изазвала буру осећања.

-Није ово била глума, ово је био час истине, нешто што никад не смијемо да заборавимо. Заборав је велики гријех. Неопростиви! Надам се да је овом монодрамом направљен још један корак ка томе да људи схвате ко су жртве са Косова и Метохије, рекла је ауторка представе топло поздрављена од херцегновске публике.

У другом делу вечери приказан је филм „Косово и Метохија – универзум бола“ песника и редитеља Ранка Ђиновића. Филм говори о страдању Срба на Космету и хронолошки прати трагичне догађаје на тој територији од 1998. наовамо, а према речима редитеља намењен је понајвише међународној заједници и онима који ће се лако препознати у злочинима почињеним над Србима.

-Први разлог да направим овај филм јесте бол породица чији су најближи страдали по разним логорима на Космету; други разлог је предачко наслеђе да истрајемо у борби за свој народ, вјеру и отаџбину, а трећи разлог је да се укаже на везу дијела међународне организације са албанским терористима, рекао је Ранко Ђиновић.

О косовској Голготи и косовском завету у стваралаштву песника Ђиновића надахнуто је говорио протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

Вечерас ће на Тргу од ћирилице бити приказан документарно-историјски филм „Руска голгота“ – поводом стогодишњице од убиства Светог цара Николаја руског и његове породице.

Извор: Митрополија црногорско-приморска