Трг од ћирилице: Свештеник др Оливер Суботић

Дати одговор на технолошки талас који доноси нешто што не можемо још увек да предвидимо у довољној мери

О новим искушењима која доноси 5Г технологија, дигитализација и трансхуманизам на „Тргу од ћирилице“ у Херцег Новом 22. августа 2019. године говорио је свештеник др Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Срске Православне Цркве.

Своје предавање отац Оливер је почео појмом дигитализације, односно периода после Другог светског рата када дигиталне технологије полако почињу да се употребљавају и прелазе из војног сектора у комерцијални сектор – индустрију где се усавршавају. Он је подсетио да ми заправо нисмо били свесни постојања информационих технологија у друштву све до 80-их година када долази до појаве кућних, персоналних, рачунара. Те осамдесете године су обележиле долазак рачунара у наше домове, али тада још увек није било великих искушења. Са првим великим изазовом срећемо се средином деведесетих година када интернет постаје комерцијално доступан упоредо са комерцијалном мобилном телефонијом.

По мишљењу оца Оливера тада интернет на неки начин почиње да мења наше окружење. „Интернет и мобилна комуникација много тога су побољшали, али су се појавила и нека нова искушења до тада невиђена, као на пример феномен интернет зависност. Такав феномен је регистрован први пут 2003/2004 године у Финској када је Министарство одбране одлучило да тројици својих војника одобри да буду лишени војне обавезе зато што су дијагностиковали да имају зависност од интернета а у касарнама нису могли да им обезбеде интернет приступ“, истакао је, између осталог, презвитер др Оливер Суботић.

Говорећи о трансхуманизму др Суботић је нагласио да има позитивних ствари које нико не спори, на пример уградња пејсмејкера и сл, али да се већ сада мора размишљати на који начин обезбедити права људи који не желе да буду супер људи и да њихов генетски материјал буде побољшан за 300%. „Већ сада морамо размишљати да омогућимо људима да у таквом друштву, које ће доћи, не буду дискриминисани“, казао је отац Оливер. Нагласио је да сада, када имамо тај изазов пред собом, лако можемо да идентификујемо искушења, али треба наћи одговор на који начин да се изборимо са тим технолошким таласом који доноси нешто што не можемо још увек да предвидимо у довољној мери.

Постоје два пута и оба су нам потребна, тврди отац Оливер. „Први је онај који се тиче институционалног деловања, дакле нашег заједничког деловање са другима. Лично сматрам да треба дати подршку покретима лекара, интелектуалаца, професора, удружење за заштиту животне средине, који се залажу за формирање оаза које нису загађене електромагнетним смогом. Други вид нашег одговора је далеко важнији. Треба имати у виду да 5Г технологија представља увертиру за 6Г и 7Г који се већ разрађују. Основна концепција 7Г технологије, која је тек на нивоу једног теоријског концепта, више није проток информација, него могућност преноса мисли – ментална комуникација.“ Ако човека сведемо на ту врсту менталне комуникације, ако сведемо човека на мозак, то је један рационализам који до сада у овом технолошком смислу није виђен, истиче др Суботићи износећи став да православље треба да сведочи човека у свим својим димензијама и ту је суштина: „Ми тим људима треба да сведочимо да човек није оно што има у мозгу, него човек је и мозак, и тело, и душа, и срце.“ Става је да православље треба да афирмише човеково пребивање у уму. „Ум и разум нису исто, они су енергије душе, с тим што је разум везан за функције мозга, а ум није“, казао је свешетник Оливер Суботићи и подсетио да је ум око душе који независно дејствује и представља центар човековог бића. Појаснио се зато у православљу стално говори да је важно ум вратити у срце, молити се умом, јер нас технологија, иако ми то не примећујемо, све време изводи из срца и наш ум расплињава. „Када човек има дејствени ум коју је у молитви, срцу, он тачно зна шта је добро а шта лоше за њега, и ту је суштина и на томе треба да радимо“, закључио је свештеник др Оливер Суботић, управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Српске Православне Цркве.

Извор: Митрополија црногорско-приморска