Три цркве поново отворене у сиријском селу

Три хришћанске цркве, међу којима и православна црква Светог Ђорђа Победоносца, поново су отворене у селу Караба у округу ас-Сувајда, у губернији Ас-Суваида на југоистоку Сирије, први пут од како је започео рат, пошто се хришћанске породице враћају у своје родно село. Католичка и протестантска црква такође су поново отворене.

„Црква је освећена средином 80-их. Службе су у овој цркви служене све до 2013. г. Тада је затворенам јер је постала небезбедна ... Прозори и врата су поправљени прошле недеље; све је враћено у свој блистави сјај. Могли бисте рећи да смо сада присутни на отварању,“ рекао је новинарима Басел ал-Кури, члан хора у цркви св. Ђорђа, преноси РИА-Новости.

Током рата већина становника Карабе избегла је у друге градове, док су избеглице из суседних села заузимале црквене просторије у селу. Сада се становници враћају кући. Према ал-Курију, око 140 породица тренутно похађа православну цркву, мада је пре рата било више од 300 породица.

„Чекамо и надамо се да ће се сви други вратити, јер је овде сада безбедно. Хвала руском народу и свима који су нам помогли да се вратимо у миран живот“, додао је ал-Кури.

Свети Ђорђе је широко поштован у целој Сирији, напоменуо је старешина цркве  отац Тимун Ајуб. „Али сада се то може назвати и Црквом васкрсења, обновом наших нада у будућност, обновом нашег села“, додао је.

Светске агенције су 13. маја објавиле да се око 100 хришћанских породица вратило у Карабу. У селу је било око 1,2000 хришћана пре него што су га побуњеници преузели 2014. г. Хришћани су побегли, а муслимани су преузели њихове домове. Прекид ватре под покровитељством Русије постигнут је 2018. године, а после вишемесечних преговора и обнова цркава и кућа, хришћани су се могли вратити 3. маја. Свечаност добродошлице одржана је са представницима и хришћанске и муслиманске заједнице.

Три цркве су прилагођене за богослужења, мада још увек пролазе кроз рестаурацију. На фасадама још увек постоје трагови метака, а неки зидови су срушени.

„Желео бих да кажем да се морамо волети, посебно ми становници овог села. Када љубав влада, сви проблеми се могу решити, а ми чак можемо заборавити шта се догодило. Морамо заборавити наше међусобне оптужбе зарад тога да бисмо наставили даље,“ рекао је локални католички свештеник о. Насим Граеб.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)