Трибина на Војној академији

Његово Преосвештенство, викар Патријарха српског, Епископ хвостански г. Атанасије, одржао је, поводом 40 дана од упокојења блаженопочившег Патријарха Павла, трибину питомцима Војне академије на тему ''Патријарх Павле - савремени апостол Христов''. Тиме је председник Одбора за верску наставу започео други годишњи циклус одржавања трибина на Војној академији.

Трибину је отворио г. пуковник др Илија Кајтез, начелник Катедре друштвено-економских наука. Истакао је велики значај сарадње Одбора за верску наставу Архиепископије и Војне академије за темељно изграђивање младих у систему војног школства.

Владика Атанасије, у надахнутом обраћању, покушао је да приближи питомцима личност и дело Патријарха Павла. Истакао је да је његов лик био заиста јединствен и непоновљив. Износио је сопствена искуства, с обзиром да је као професор Призренске богословије, имао непосредну сарадњу са тадашњим Епископом Павлом.

-Патријарх Павле је живео тако да је свој живот осмишљавао узимајући у обзир другога, прецизније, уобличавајући га тако да на најбољи могући начин подстакне другога у напредовању у добру. Чињеница је да је овакав приступ људима и довео до тога да срца милиона Срба и других који са нама живе не остану равнодушна према овом светом човеку-рекао је Владика.

Епископ Атанасије је речником војне тактике објаснио младима, окупљеним у амфитеатру Војне академије, зашто је својим начином живота наш покојни Патријарх просијао у целом хришћанском свету. -Патријарх Павле је живот прошао као пешак, као најобичнији пешадинац у некој јединици пешадије. Најпоштованија титула Патријарха га нимало није понела да високо гледа и високо мисли о самом себи. Не! Напротив! Патријарх Павле је својом личношћу ову титулу винуо на ниво највећег поштовања и достојанства. Он је титули српског Патријарха дао снагу и углед, а не обрнуто. Ово је за све нас капитални пример и образац по којем можемо да живимо као људи. Да живимо као људи а не нељуди је покојни Патријарх често истицао - рекао је владика Атанасије.

Трибини је присуствовао велики број питомаца Војне академије, ученика Војне гимназије, студенти Факултета безбедности и Грађевинског факултета као и старешине Војне академије, међу којима и командант 1. кадетског пука г. пуковник Јанко Грандић. Трибина се због великог интересовања слушалаца, продужила до касних вечерњих сати.

На крају се пуковник др Илија Кајтез захвалио епископу Атанасију на духовној гозби коју је приредио свим присутнима.

Свештеник Јован Бабић