Трибина "Православље и млади" у Ваљеву: Кустурица за крај успешне сезоне

Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске успешно је заокружила двогодишњи циклус саборовања у недељу 26. децембра 2010. године, величанственом промоцијом књиге "Смрт је непровјерена гласина", аутора Емира Кустурице. Као ретко кад, сала овдашњег Центра за културу била је испуњена до последњег места, што говори да је слово о литерарном првенцу славног синеасте бројним Ваљевцима било културни догађај немерљивог значаја.

"Смрт се не дотиче ни живих, ни мртвих. Првих, јер су још живи, а других, јер више нису живи", говорио је антички софист Продик. Збиља, смрт-истина, илузија, сеоба... од давнина, предмет је пажње мудраца и духовних стваралаца. О смрти нико искуствено сазнање нема, те је она "непровјерена гласина", зборио је отац млађаном Емиру Кустурици, чија је детиња радозналост, пројављивала, спознаја свеколико гладну, уметничку природу...

Лауреат престижних награда из области филмске уметности (Златна палма, Златни Лав...), стваралац, који је побрао штедре новинарске ловорике и аплаузе поклоника седме уметности широм света, човек коме је велики Дијего Марадона поверио да на целулоидној траци овековечи његове фудбалске бравуре и животне борбе, а холивудска икона Џони Деп походио дом у идиличном Мећавнику, музичар и творац прве српске панк опере. Однедавно и писац... Тек скица за портрет свестраног ствараоца и засигурно једног од нај(слободо)умнијих Срба данашњице.

Књижевни првенац "Смрт је непровјерена гласина", којег је објавила компанија "Новости", аутобиографско је штиво, премда свако од нас у њему обрисе свог бића може пронаћи. Јер, чистота емоције и надахнуто казивање Емира Кустурице чини је уверљивом мноштву читалаца. Близу сто хиљада продатих примерака за само два месеца у полугладној Србији, радост су и понос Кустурици, као аутору, и компанији „Новости", као издавачу ове сјајне књиге, рекао је директор „Новости" Манојло- Мањо Вукотић.

- Ако се сећате Доли Бел, ако сте радили и читали крадом док вам је отац био на службеном путу, ако сте прели поред црне мачке и белог мачора, ако сте шетали горе док је подземље горело, ако сте се запиткивали зашто је живот чудо, ето одговора - све то је било провера истине, копање у руднику злата, од ког је изливена ова књига- надахнуто је сумирао богат опус Емира Кустурице, уредник и директор "Новости" Манојло-Мањо Вукотић.

Бисерним мислима, Кустурица доноси болументу карактера својих савременика и, кроз узбудљиве слике, даје одговоре на нека свевремено актуелна питања. Промашени комуниста, чегеваријански сањар, православни социјалиста, антиглобалиста и патриота разграђене земље, оспораван од заговорника псеудо-вредности, Емир Кустурица својим најновијим остварењем потврдио је своју упорност и беспоштедну посвећеност у свему чиме се бави.

Изразивши задовољство што о мемоарском делу Емира Кустурице говори баш у Ваљеву - родном месту српске мемоаристике, драмски писац Синиша Ковачевић указао је на необичну аналогију са култним делом Милоша Црњанског. "Има сеоба, смрти нема", записао је велики Црњански. Животни пут Емира Кустурице отпочео је у, сећања су многих, најлепшем југословенском граду Сарајеву, наставио у Меки за младе редитеље Прагу, граду светлости Паризу а завршио на падинама Мокре горе. Селио се и у сеобама живот промишљао и славио...

У време кад актуелне власти умало нису забраниле читање, када се укидају књижаре, а отварају апотеке, времену обиља литературе без смисла и садржаја, чињеница да је број купаца књиге приближан броју писмених у Србији говори да је књига заиста вредна. Срби верују да добре књиге пишу добри, а лоше лоши људи. Књига Емира Кустурице је доказ у прилог томе, казао је, у Ваљеву "песнички рођен" академик Матија Бећковић.

Одломке из дела "Смрт је непровјерена истина" читао је глумац Игор Илић. Поред Ваљева, у ком је побрала све симпатије читалишта, књига Емира Кустурице промовисана је у Београду, Крагујевцу, Краљеву, Суботици и другим градовима Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Како је изванредно организована и посећена промоција књиге славног редитеља крунисала успешну сезону трибина "Православље и млади", из Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске најављују нова саборовања у духу хришћанске љубави. Прво од њих биће пливање за Богојављенски крст, открива ђакон Саша Ђурђевић. Лане, ова манифестација окупила је велики број наших суграђана, те нема сумње да изазову "градачке хладне воде", ни наступајућег Богојављења, многи неће одолети.

Ј.Јанковић

Извор: Епархија ваљевска