Трибина у Лазаревцу: Болести зависности – наркоманија

Трибина у Лазаревцу: Болести зависности – наркоманија
Трибина у Лазаревцу: Болести зависности – наркоманија
Трибина у Лазаревцу: Болести зависности – наркоманија
Трибина у Лазаревцу: Болести зависности – наркоманија

У организацији Канцеларије за младе градске општине Лазаревац и Саветовалишта за болести зависности, у четвртак, 29. новембра, у сали Центра за културу у Лазаревцу одржана је радионица на тему: Болести зависности – наркоманија. Учешће у радионици узели су и представници Заједнице за духовну рехабилитацију и ресоцијализацију „Земља живих“ у Брајковцу Александар Стефановски и Жељко Каса. Радионици су присуствовали ученици шестог, седмог и осмог разреда основних школа из Лазаревца и околних места, као и прве и друге године средњих школа. У препуној сали Центра за културу завладао је мук када су своје исповести са присутнима поделили штићеници заједнице „Земља живих“.

Потресна су била сведочења о путу који човека води до самог дна и о лажном осећају среће који дрога доноси само накратко, а врло брзо нас баца у још већи пакао и узима много више него што је пружила, дом, породицу. На крају овога пута губи се и сопствена личност. Своја сведочења представници заједнице „Земља живих“ завршили су тако што су изразили своју неизмерну захвалност Богу који је у њима пробудио жељу за истинским покајањем и променом начина живота.

Изразе захвалности упутили су и братству храму светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, а нарочито оцу Александру Новаковићу, који је у старању за штићенике ове заједнице показао велику љубав, стрпљење и жртву.

Закључак и ове радионице је био да је превенција и едукација младих најбољи начин борбе против болести зависности. Само тако могуће је у једном врло нестабилном, турбулентном, а притом најважнијем периоду у развоју особе, адолесценцији, одолети искушењима и изазовима које носи савремено доба. Иако је новембар месец борбе против болести зависности, делатности на превенцији ове пошасти настављају се у току целе године у складу са Акционим планом Саветовалишта, а представници Заједнице за духовну рехабилитацију и ресоцијализацију „Земља живих“ у Брајковцу узеће активно учешће у остваривању овог плана.

Извор: Епархија шумадијска