Тринаести Светски руски народни сабор

Каквог смисла има превазилажење економске кризе ако народ одумире, запитао се руски Патријарх Кирил

Управо завршени Тринаести Светски руски народни сабор обратио се руководствима Русије, Украјине, Белорусије, Молдавије и Казахстана у којима живи руско становништво и верници Руске православне цркве, да размотре питање доношења мера за заштиту друштва од „алкохолне претње".

За решавање тог проблема предлаже се, између осталог, потпуна забрана продаје свих алкохолних пића, укључујући и пиво, на тезгама и у киосцима, забрана трговине алкохолом пре 11 и после 19 сати (изузев у ресторанима и баровима), ограничење трговине на велико, лишавање лиценце за продају алкохола малолетницима.

Резолуцијом „О неодложним мерама за заштиту од алкохолне претње" тражи се изабрана производње и продаје слабих алкохолних коктела чији су састојци истовремено алкохол и кофеин, који наносе велику штету у првом реду здрављу младих.

Учесници Сабора су се заложили и за повећање акциза на алкохолна пића, које би пратиле и превазилазиле инфлацију, као и да се пиво са више од 3,5 процената етил алкохола прогласи алкохолним производом, што је пракса свуда у свету.

Генадиј Онишченко, главни санитарни лекар Русије, позвао је власт да измени законе како би се зауставила алкохолизација становништва. Он је навео статистичке податке, према којима се у Русији годишње пије 18 литара чистог алкохола по глави становника, укључујући бебе и старце. У другим земљама тај показатељ је око 10 литара. Тренутно је у РФ, која има 140 милиона становника, њих око три милиона зависно од алкохола. Свакодневно алкохол (укључујући и пиво) пије 33 процената младића и 20 посто девојака. Употреба алкохола увече и ноћу доводи до многобројних инфаркта, злочина, самоубистава, саобраћајних несрећа, а од алкохолизма умре око седамсто хиљада људи годишње што је четвртина од укупног броја умрлих.
"Најстрашнијим експериментом" од 1997-2000. године Онишченко је назвао рекламу пива која не само да је омладину навикла да већ од 11-12 година редовно пије, него је створила слику према којој младић или девојка који иду улицом без флаше пива нису „кул".

Чињеница да је током последње две деценије цена алкохола драстично пала, само је допринела његовој доступности. Пракса других земља, укључујући и Скандинавију, показује да повећање цена пића умањује читав низ проблема везаних за алкохол.

Руски патријарх Кирил рекао је да 18 литара алкохола по глави становника означава „деградацију народа" и запитао се „каквог смисла има превазилажење кризе ако народ одумире".

Сабор је завршен доношењем декларације „Будуће поколење - национално богатство Русије" у којој се, између осталог, каже да Црква и савремено руско друштво морају што је могуће више пажње да посвећују омладини.

„Данас живимо у веома тешком времену и немамо право на грешку. Трагедија двадесетог века обогатила нас је јединственим искуством живота без Бога. Нигде у свету нису били предузети тако радикални покушаји да се изгради људска срећа без Бога. И ти покушаји су завршени трагично - држава се распала одједном и без иједног метка", рекао је патријарх, додавши да је данашња руска омладина један од најнезаштићенијих слојева друштва, па је неопходно да се под покровитељством Цркве разради специјална доктрина која неће само штити и подржавати права младог поколења, већ ће помагати омладинцима да нађу себе, развијају и своје таленте и интересовања. Он се у оквиру Сабора састао са више од 5 хиљада студената 170 руских универзитета и позвао их на одговорност пред будућношћу земље.

„Да би заузела достојно место у свету, нашој земљи је неопходан, како иновациони развој, тако и морална обнова. Данашње младо поколење мора да решава те задатке истовремено и зато му је неопходна како материјална, тако и духовна подршка. Тек кад се достигне хармонија између општенационалних идеала, личних и породичних интереса, оно може да уђе у историју као ново поколење победника, на које ће се угледати потомци", - закључио је руски патријарх на затварању Сабора.

Извор: Политика, Љубинка Милинчић